Vrijwilligerswerk in Dilbeek

Word vrijwilliger in Dilbeek!

De gemeente Dilbeek heeft heel verschillende vrijwilligerswerkingen, die allen een steentje bijdragen tot een gedragen samenleving. De variatie zorgt ervoor dat je ook regelmatig van functie kan wisselen, van gemachtigd opzichter aan de scholen, tot helpende handen op evenementen, van pannenkoeken bakken tot boeken kaften, van kaartjes knippen tot plantjes verkopen voor Kom op tegen Kanker. Heb jij ook een hart van goud, een beetje vrijetijd die je nuttig wil besteden? Stel je dan kandidaat als vrijwilliger in Dilbeek. Bij elke functie vinden jullie contactgegevens.

Van het wegzetten van boeken tot het kaften van de nieuwe aanwinsten, de gemeentelijke bibliotheek doet beroep op heel wat vrijwillige medewerkers om alle processen zorgvuldig te kunnen opvolgen. Sociaal contact is een belangrijke meerwaarde en houden van literatuur is een pluspunt. 

Contact: bibliotheek@dilbeek.be

Breugheldal is steeds op zoek naar vrijwilligers voor het begeleiden van bewoners naar onderzoeken (dokters, ziekenhuis, …), ondersteuning bij interne en externe activiteiten, ondersteuning bij de werking van de afdelingen, ondersteuning tijdens feesten  en vooral om de bewoners een leuke dag te bezorgen

Contact: ouderenzorg@dilbeek.be

Zet jij je graag in voor de buurt? Wil je graag bemiddelen tussen buren? Burenbemiddeling heeft als doel de communicatie tussen de buren te herstellen en de overlast bespreekbaar te maken. Je kan  burenbemiddelaar worden na een vijfdaagse opleiding.

Geïnteresseerd? Neem gerust contact op voor meer toelichting.

Contact: burenbemiddeling@dilbeek.be of 0492 18 74 52

Een vrijwilliger in het consultatiebureau staat in voor het onthaal van de gezinnen, zorgt voor een vlotte doorstroom en meet en weegt de kindjes.

Contactgegevens: kindwelzijn@dilbeek.be of els.vancutsem@dilbeek.be – 0492 14 91 20

Dilbekenaren kunnen gratis beveiligingsadvies op maat van hun woning aanvragen bij Wonen & Ondernemen, die samenwerken met gediplomeerde preventieadviseurs.

De adviseur geeft info over:

  • veilige leefgewoonten
  • bouwtechnische maatregelen (deuren, garagepoorten, ramen, lichtkoepels, kelderdeksels, ...)
  • elektronische maatregelen zoals het laten plaatsen van een alarminstallatie

Zie ook meer informatie op onze website https://www.dilbeek.be/nl/themas/bouwen-wonen/beveiligingsadvies-van-won....

Indien u interesse heeft om ook vrijwilliger te worden, en hiervoor een opleiding aan het Pivo te Asse te volgen, contacteer ons gerust via wonenenondernemen@dilbeek.be

Binnen Team Ouderenwelzijn verwelkomen we vrijwilligers met open armen en kunnen we, zowel sporadisch als op regelmatige basis, ondersteuning gebruiken bij verschillende taken en projecten! Versterk ons team van de vervoerdienst als vrijwillige chauffeur, tap pintjes én moppen samen met vrijwilligers van de cafetaria, help mee tijdens activiteiten (dansnamiddagen, paasontbijt, mosselenfestijn, buurtfeest, …) van onze assistentiewoningen en/of het lokaal dienstencentrum! Of wil je liever meewerken aan één van onze projecten rond dementie, mantelzorg,…? Samen vinden we een match tussen jouw talent en interesses én onze noden! Je maakt als vrijwilliger deel uit van een toffe ploeg van een 60-tal vrijwilligers én wordt ondersteund door het fijne Team Ouderenwelzijn.

Begint het al te kriebelen maar heb je graag nog meer uitleg? Neem vrijblijvend contact op: ouderenwelzijn@dilbeek.be of 02 451 43 70.

De stroom vrije tijd organiseert heel wat evenementen en activiteiten. Tijdens deze evenementen laten we vrijwillige fotografen beelden maken die we later opnieuw kunnen inzetten in promomateriaal of we delen het album met de beelden op sociale media. 

Contact: kunsten@dilbeek.be

Vanuit hun eigen passie voor cultuur gaat FRIS de uitdaging aan andere jongeren te prikkelen en warm te maken voor theater, dans, muziek, expo,… 

Contact: jong@dilbeek.be

Omschrijving: Gemachtigde opzichters zorgen ervoor dat de schoolomgeving veiliger wordt voor kinderen. Ze helpen kinderen de straat over te steken en veilig de schoolpoort te bereiken.

Contact: onderwijs@dilbeek.be of  02 451 43 53

De werkdruk in de kinderopvang ligt enorm hoog, daar kunnen ook wij niet om heen. Onze kinderbegeleiders kunnen dan ook best wat extra ondersteuning van vrijwilligers gebruiken. Zij zijn een echte meerwaarde voor onze kinderopvang.

 

Heb je een goede kennis van de Dilbeekse trage wegen en/of een grote interesse in ons erfgoed of onze natuur? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Is het een waar plezier voor jou om een groep volwassenen mee op sleeptouw te nemen doorheen het glooiende Pajotse landschap, en hen kennis bij te brengen over de prachtige bezienswaardigheden van onze gemeente? Aarzel niet om met ons contact op te nemen, want jij bent misschien wel de gids die wij zoeken!

Contact: kennis@dilbeek.be

De vrijwilliger helpt en denkt na over de thema’s die gegeven worden, 4 keer per jaar. Daarnaast organiseert het kankerplatform de jaarlijkse plantjesverkoop t.v.v. ‘Kom op tegen Kanker’. Het derde weekend van september helpen vrijwilligers bij het verkopen van plantjes aan warenhuizen.

Contact: myriam.hannaert@dilbeek.be

Wij zijn steeds op zoek naar geëngageerde burgers die ons bij de organisatie de dag zelf kunnen ondersteunen. Ons vrijwilligerswerk kan zeer uitéénlopend zijn en sterk afhankelijk van het soort evenement: familiedagen, boekenstoet, ontbijtfilms, klasbezoeken, schoolontvangsten, workshops, kinderopvang, … 

Contact: kind@dilbeek.be

De Reinaert Clean Crew is een enthousiaste groep buurtbewoners die het beu zijn dat hun wijk er vaak zo slordig bij ligt. Ze willen daar niet alleen over klagen maar er ook werkelijk iets aan doen. Regelmatig steken deze helden de handen uit de mouwen en gaan ze met knijper en vuilzak het zwerfvuil te lijf, houden ze met borstel en bladblazer de weggetjes goed begaanbaar of informeren ze hun buren over de huisvuil ophalingen.

Meer info: Buurtwerk Dilbeek

Contact: Thim Vandecauter – 0492 14 35 39

in de ruilwinkel voor kinderkleertjes worden in ruil voor binnengebrachte kledij tot en met maat 116 (ongeveer 6 jaar) jetons gegeven waarmee een nieuwe outfit uitgekozen kan worden. De vrijwilligers zorgen voor het sorteren van de kledij en het openhouden van de winkel.

Contactgegevens:  huisvanhetkind@dilbeek.be

Deurdiensten, helpende hand tijdens de Senioren Sinterklaasshow, deel uitmaken van de werkgroep Senioren

Contact: kunsten@dilbeek.be

Dilbeek organiseert jaarlijks verschillende en gevarieerde sportevenementen voor alle doelgroepen binnen de gemeente.

Wij zijn steeds op zoek naar geëngageerde verenigingen en burgers die ons bij de organisatie de dag zelf kunnen ondersteunen. Ons vrijwilligerswerk kan zeer uitéénlopend zijn en sterk afhankelijk van het sportevenement: gadgets uitdelen, uitbaten van de bar, bewegwijzeren van routes, seingevers, …

Contact: sport@dilbeek.be

Een groep animatoren en hoofdanimatoren van speelplein Begijnenborre bekijken samen met Team Jongeren op welke manier de kwaliteit van de speelpleinwerking in Dilbeek gegarandeerd kan blijven en verbeterd kan worden. Doorheen het jaar organiseren ze vanuit verschillende subwerkgroepen activiteiten voor animatoren, workshops en overlegmomenten.

Contact: speelplein@dilbeek.be

Ben je geboeid door gebruiken en verhalen van vroeger? Kan je genieten van de kleine en grote monumenten die onze gemeente sieren? Met andere woorden: ben je gebeten door erfgoed? Help ons dan om het erfgoed levend te houden! We zoeken o.a. vrijwilligers om:

  • Erfgoeddagen, Open Monumentendagen en andere erfgoedacties mee uit te werken
  • Inventarisaties op te maken van bijvoorbeeld het roerend erfgoed (kelken, schilderijen ed.) in de kerken, de graven op de begraafplaatsen, het hoperfgoed…
  • Erfgoed te fotograferen

Contact: kennis@dilbeek.be

Ook gebeten door klassieke muziek? Wil je graag jouw expertise inzetten in een werkgroep die het muziekaanbod van Westrand mee bepaalt? Word dan lid van deze werkgroep en geniet mee van alle klassieke concerten.

Contact: kunsten@dilbeek.be of 02 466 20 30

Het cultuurcentrum heeft verschillende functies waar vrijwilligers op ingezet worden. De deurdiensten zijn de mensen die bij voorstellingen de kaartjes scannen aan de inkomdeur. Zij zijn het gezicht van onze organisatie en verwelkomen en helpen het publiek bij vragen. De gastvrouwen en -heren helpen bij het ontvangen van artiesten en verzorgen het buffet voor grote groepen. De filmploeg is een vaste ploeg medewerkers die elke dinsdag zaalverantwoordelijke zijn bij de film. Bij grotere evenementen rekent het cultuurcentrum ook op vrijwilligers bij de ondersteuning van omkadering of catering. 

Contact: kunsten@dilbeek.be of 02 466 20 30

Wie graag een handje toesteekt bij de jaarlijkse zwerfvuilactie of wil je een vaste straat of buurt om netjes te houden, dan kan je terecht bij de verantwoordelijke voor de ondersteuning van de zwerfvuilvrijwilligers. Hij voorziet vrijwilligers van materiaal en coördineert de zwerfvuilacties.

Contact: openbareruimte@dilbeek.be – 02 451 68 50 of Sandra Bossuyt: 0492 14 90 87