Vrijwilligerswerk in Dilbeek

Word vrijwilliger in Dilbeek!

De gemeente Dilbeek heeft heel verschillende vrijwilligerswerkingen, die allen een steentje bijdragen tot een gedragen samenleving. De variatie zorgt ervoor dat je ook regelmatig van functie kan wisselen, van gemachtigd opzichter aan de scholen, tot helpende handen op evenementen, van pannenkoeken bakken tot boeken kaften, van kaartjes knippen tot plantjes verkopen voor Kom op tegen Kanker. Heb jij ook een hart van goud, een beetje vrijetijd die je nuttig wil besteden? Stel je dan kandidaat als vrijwilliger in Dilbeek. Bij elke functie vinden jullie contactgegevens.

Van het wegzetten van boeken tot het kaften van de nieuwe aanwinsten, de gemeentelijke bibliotheek doet beroep op heel wat vrijwillige medewerkers om alle processen zorgvuldig te kunnen opvolgen. Sociaal contact is een belangrijke meerwaarde en houden van literatuur is een pluspunt. 

Contact: bibliotheek@dilbeek.be

Het cultuurcentrum heeft verschillende functies waar vrijwilligers op ingezet worden. De deurdiensten zijn de mensen die bij voorstellingen de kaartjes scannen aan de inkomdeur. Zij zijn het gezicht van onze organisatie en verwelkomen en helpen het publiek bij vragen. De gastvrouwen -en heren helpen bij het ontvangen van artiesten en verzorgen het buffet voor grote groepen. De filmploeg is een vaste ploeg medewerkers die elke dinsdag zaalverantwoordelijke zijn bij de film. Bij grotere evenementen rekent het cultuurcentrum ook op vrijwilligers bij de ondersteuning van omkadering of catering. 

Contact: kunsten@dilbeek.be of 02 466 20 30

De stroom vrijetijd organiseert heel wat evenementen en activiteiten. Tijdens deze evenementen laten we vrijwillige fotografen beelden maken die we later opnieuw kunnen inzetten in promomateriaal of we delen het album met de beelden op sociale media. 

Contact: kunsten@dilbeek.be

Ook gebeten door klassieke muziek? Wil je graag jouw expertise inzetten in een werkgroep die het muziekaanbod van Westrand mee bepaalt? Word dan lid van deze werkgroep en geniet mee van alle klassieke concerten.

Contact: kunsten@dilbeek.be of 02 466 20 30

Wij zijn steeds op zoek naar geëngageerde burgers die ons bij de organisatie de dag zelf kunnen ondersteunen. Ons vrijwilligerswerk kan zeer uitéénlopend zijn en sterk afhankelijk van het soort evenement: familiedagen, boekenstoet, ontbijtfilms, klasbezoeken, schoolontvangsten, workshops, kinderopvang, … 

Contact: kind@dilbeek.be

Vanuit hun eigen passie voor cultuur gaat FRIS de uitdaging aan andere jongeren te prikkelen en warm te maken voor theater, dans, muziek, expo,… 

Contact: jong@dilbeek.be

Een groep animatoren en hoofdanimatoren van speelplein Begijnenborre bekijken samen met Team Jongeren op welke manier de kwaliteit van de speelpleinwerking in Dilbeek gegarandeerd kan blijven en verbeterd kan worden. Doorheen het jaar organiseren ze vanuit verschillende subwerkgroepen activiteiten voor animatoren, workshops en overlegmomenten.

Contact: speelplein@dilbeek.be

Sport & Gezondheid organiseert jaarlijks verschillende en gevarieerde sportevenementen voor alle doelgroepen binnen Dilbeek.

Wij zijn steeds op zoek naar geëngageerde verenigingen en burgers die ons bij de organisatie de dag zelf kunnen ondersteunen. Ons vrijwilligerswerk kan zeer uitéénlopend zijn en sterk afhankelijk van het sportevenement: gadgets uitdelen, uitbaten van de bar, bewegwijzeren van routes, seingevers, …

Contact: Sport@dilbeek.be

Team gemeenschap ondersteunt inwoners en verenigingen die samen evenementen organiseren die bijdragen tot mondiaal burgerschap en informeren over duurzame lokale voeding, Fairtrade en internationale solidariteit.

Creatief en organiserend talent gezocht om deze werking vorm te geven.

Contact: gemeenschap@dilbeek.be     

Deurdiensten, helpende hand tijdens de Senioren Sinterklaasshow, bus begeleider tijdens de meireis senioren, deel uitmaken van de werkgroep Senioren

  • Helpende hand – Sinterklaasshow: Bestek plaatsen in feestzaal, koffiekoek verdelen, koffie bedienen, opruimen en afwassen.
  • Bus begeleider – meireis: ganse dag medeverantwoordelijk voor de groep senioren op je bus: aantal tellen bij elke stopplaats, iedereen tijdig op afgesproken punten verzamelen, dagprogramma overlopen, tickets verzamelen van iedere deelnemer voor de zwarte doos

Contact: gemeenschap@dilbeek.be

Wil je graag dat jouw straat een gezellige buurt wordt en dat je meer contact legt met je buren? Sluit je aan of start zelf je eigen buurt- of wijkcomité op!

Contact: gemeenschap@dilbeek.be

Voor iedereen die graag samen dingen doet met andere mensen en iedereen met een idee of initiatief. Hou er rekening mee dat je uitvalsbasis steeds gevestigd is in Itterbeek en dat wegens het RUP elk project van tijdelijke aard is. Dit project stapt af van de standaard reguliere huur van ruimtes. In plaats daarvan vragen we in ruil engagement van de gebruikers en dat ze mee in het project stappen.

Contact: gemeenschap@dilbeek.be

Ben je geboeid door gebruiken en verhalen van vroeger? Kan je genieten van de kleine en grote monumenten die onze gemeente sieren? Met andere woorden: ben je gebeten door erfgoed? Help ons dan om het erfgoed levend te houden! We zoeken o.a. vrijwilligers om:

  • Erfgoeddagen, Open Monumentendagen en andere erfgoedacties mee uit te werken
  • Inventarisaties op te maken van bijvoorbeeld het roerend erfgoed (kelken, schilderijen ed.) in de kerken, de graven op de begraafplaatsen, het hoperfgoed…
  • Erfgoed te fotograferen

Contact: kennis@dilbeek.be

Heb je een goede kennis van de Dilbeekse trage wegen en/of een grote interesse in ons erfgoed of onze natuur? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Is het een waar plezier voor jou om een groep volwassenen mee op sleeptouw te nemen doorheen het glooiende Pajotse landschap, en hen kennis bij te brengen over de prachtige bezienswaardigheden van onze gemeente? Aarzel niet om met ons contact op te nemen, want jij bent misschien wel de gids die wij zoeken!

Contact: kennis@dilbeek.be

Zet jij je graag in voor de buurt? Wil je graag bemiddelen tussen buren? Burenbemiddeling heeft als doel de communicatie tussen de buren te herstellen en de overlast bespreekbaar te maken. Je kan  burenbemiddelaar worden na een vijfdaagse opleiding.

Geïnteresseerd? Neem gerust contact op voor meer toelichting.

Contact: burenbemiddeling@dilbeek.be of 0492 18 74 52

Wie graag een handje toesteekt bij de jaarlijkse zwerfvuilactie of wil je een vaste straat of buurt om netjes te houden, dan kan je terecht bij de verantwoordelijke voor de ondersteuning van de zwerfvuilvrijwilligers. Hij voorziet vrijwilligers van materiaal en coördineert de zwerfvuilacties.

Contact: openbareruimte@dilbeek.be – 02 451 68 50 of Sandra Bossuyt: 0492 14 90 87

De Reinaert Clean Crew is een enthousiaste groep buurtbewoners die het beu zijn dat hun wijk er vaak zo slordig bij ligt. Ze willen daar niet alleen over klagen maar er ook werkelijk iets aan doen. Regelmatig steken deze helden de handen uit de mouwen en gaan ze met knijper en vuilzak het zwerfvuil te lijf, houden ze met borstel en bladblazer de weggetjes goed begaanbaar of informeren ze hun buren over de huisvuil ophalingen.

Meer info: Buurtwerk Dilbeek

Contact: Thim Vandecauter – 0492 14 35 39

Een vrijwilliger in het consultatiebureau staat in voor het onthaal van de gezinnen, zorgt voor een vlotte doorstroom en meet en weegt de kindjes.

Contactgegevens: Kindwelzijn@dilbeek.be of els.vancutsem@dilbeek.be – 0492 14 91 20

De rUIL is een ruilwinkel voor kinderkleertjes tot en met maat 116 (ongeveer 6 jaar).
In ruil voor binnengebrachte kledij worden er jetons gegeven waarmee een nieuwe outfit uitgekozen kan worden. De vrijwilligers die ingeschakeld worden in de rUIL zorgen voor het sorteren van de kledij en het openhouden van de winkel.

Contactgegevens:  huisvanhetkind@dilbeek.be

Omschrijving: Gemachtigde opzichters zorgen ervoor dat de schoolomgeving veiliger wordt voor kinderen. Ze helpen kinderen de straat over te steken en veilig de schoolpoort te bereiken.

Contact: Kindwelzijn@dilbeek.be of  02 451 69 55

Breugheldal is steeds op zoek naar vrijwilligers voor: begeleiden bewoners naar onderzoeken (dokters, ziekenhuis, …), ondersteuning bij interne en externe activiteiten, ondersteuning bij werking afdelingen, ondersteuning werking dagverzorgingscentrum, ondersteuning cafetaria en feestmomenten, deelnemen aan vervoersdienst en vooral om de bewoners een leuke dag te bezorgen

Contact: ouderenzorg@dilbeek.be of ouderenwelzijn@dilbeek.be

De vrijwilliger helpt en denkt na over de thema’s die gegeven worden, 4 keer per jaar. Daarnaast organiseert het kankerplatform de jaarlijkse plantjesverkoop t.v.v. ‘Kom op tegen Kanker’. Het derde weekend van september helpen vrijwilligers bij het verkopen van plantjes aan warenhuizen.

Contact: myriam.hannaert@dilbeek.be

Dilbekenaren kunnen gratis beveiligingsadvies op maat van uw woning aanvragen bij de dienst Wonen & Ondernemen, die samenwerken met gediplomeerde preventieadviseurs.

De adviseur geeft info over:

  • veilige leefgewoonten
  • bouwtechnische maatregelen (deuren, garagepoorten, ramen, lichtkoepels, kelderdeksels, ...)
  • elektronische maatregelen zoals het laten plaatsen van een alarminstallatie

Zie ook meer informatie op onze website https://www.dilbeek.be/nl/themas/bouwen-wonen/beveiligingsadvies-van-won....

Indien u interesse heeft om ook vrijwilliger te worden, en hiervoor een opleiding aan het Pivo te Asse te volgen, contacteer ons gerust via wonenenondernemen@dilbeek.be