Toekomst van Schepdaal: een streefbeeldstudie

Print

Midden 2019 werd een studiebureau aangesteld om een studie te maken voor de volledige heraanleg van het centrum van Schepdaal. Deze studie omvat het opmaken van een beeldkwaliteitsplan van de E. Eylenboschstraat over de volledige lengte, de aanzet ervan met de Dreef, het Marktplein, de ruimte rond de kerk en de aansluiting met de Wereweide.

3 grote thema’s werden aangesneden:

  • Verblijven: Hoe kan Schepdaal een aangenaam dorp worden om in te verblijven,  een levendige dorpskern met vele plekken en sferen?
  • Verbinden: Hoe streven we naar een goed verbonden en toegankelijk dorp, met een toekomstvisie op de mobiliteit?
  • Vergroenen: Hoe kunnen we komen tot een duurzaam groen dorp midden in het Patjotse landschap, hoe trekken we de wijdse groene omgeving binnen in het dorp?

De Schepdaalnaar werd vanaf het begin actief betrokken in dit verhaal: begin november was er een eerste participatiemoment, bestaande uit een workshop met de 6e jaars van De Klimop, nadien een avond met bewoners.

Op basis van de input werden deze 3 thema’s de voorbije maanden verder uitgewerkt en werd er ondertussen ook bijkomend onderzoek verricht zoals een parkeer- en circulatieonderzoek.

De afgelopen maanden werd dan ook hard verder gewerkt aan een eerste richtinggevende ontwerpvisie voor het centrum van Schepdaal.

De corona-maatregelen zorgen er jammer genoeg voor dat er geen tweede participatiemoment in school De Klimop kon doorgaan. Daarom werden er van 8 tot 14 juni op het Marktplein van Schepdaal enkele beelden getoond en was er de mogelijkheid zijn om feedback te geven via een link op deze website.