Energie sparen met Winterplan

Geplaatst op vr 14.10.2022

We kunnen er niet omheen. Als we de krant openslaan of de tv aanzetten krijgen we steeds dezelfde boodschap: de energieprijzen swingen de pan uit! Niet enkel burgers en bedrijven worden getroffen, ook de gemeente wordt geconfronteerd met stijgende energiefacturen. Om hier een antwoord op te bieden en op een verantwoorde manier met het geld van de burger om te springen, heeft Groep Dilbeek een Winterplan uitgewerkt.

Met dit Winterplan, dat geldt tot 1 april, wil Groep Dilbeek het elektriciteitsverbruik terugdringen en minstens 15% besparen op het gasverbruik. Het waarborgen van de dienstverlening naar de burgers toe staat centraal in de uitwerking van dit plan.

19 graden is de regel

Algemeen genomen zal de temperatuur in de gebouwen van Groep Dilbeek teruggeschroefd worden tot 19 graden. Het gaat dan over de temperatuur in burelen, vergaderzalen, eetruimtes, klaslokalen, feestzalen en theaterzalen.

Er gelden een aantal uitzonderingen op deze algemene regel. Voor het woonzorgcentrum Breugheldal, ruimtes voor kinderopvang en het gemeentelijk zwembad geldt deze maatregel bijvoorbeeld niet. In het zwembad worden wel maatregelen genomen om de watertemperatuur (en de hiermee samenhangende omgevingstemperatuur) te verminderen.

Gebouwen sluiten

In een aantal gevallen grijpt Groep Dilbeek terug naar een drastischere oplossing en wordt er voor gekozen gebouwen tijdens de wintermaanden te sluiten. Dit is onder andere het geval voor het Castelhof, het Kasteel de Viron en het atelier van team Patrimonium. De modaliteiten van de verhuis worden in de komende weken verder uitgewerkt.

Openbare verlichting

Groep Dilbeek zal ook besparen op openbare verlichting. Tijdens de weeknachten tussen 23 en 5 uur zal de straatverlichting gedoofd worden vanaf 30 oktober (start winteruur).

Structurele maatregelen

Naast de hierboven opgesomde maatregelen die op korte termijn worden genomen, maakt Groep Dilbeek ook werk van structurele energiebesparende maatregelen.