Aankoop van een compostbak of compostvat

Wat

De helft van het huisvuil bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Dit organisch materiaal is perfect composteerbaar. In een wat grotere tuin (> 2 are) kiest u best voor een compostbak, in kleinere tuinen voor een compostvat. Een vat zet u best op een zonnige plek, een bak in de schaduw. U zorgt voor het “ideale” menu (een mengeling van “droog” en “nat” materiaal, voldoende lucht en de juiste vochtigheidsgraad) en de natuur zorgt ervoor dat u na 6 tot 12 maanden al compost kunt oogsten. Compost is een goede bodemverbeteraar, die u kan mulchen (de bodem beschermen door er een laagje op te leggen) in borders tussen sierplanten, rond bomen en struiken en in de moestuin. Ook met schors, houtsnippers en grasmaaisel kan gemulcht worden. Hiermee wordt tegelijk vermeden dat er teveel onkruid groeit. Compost en grasmaaisel stimuleren ook het bodemleven.

Grasmaaisel is erg geschikt als mulchmateriaal op voorwaarde dat u het laagje niet te dik maakt (max. 5 cm) en dat het gras niet in zaad stond. Voorzie in uw tuin bijgevolg voldoende “mulch-plaatsen” en/of beperk uw gazon. Een mulching-grasmaaier versnippert onmiddellijk het gemaaide gras, zodat het tussen de grasplantjes op de bodem terecht komt. Groot voordeel is dat het maaien minder werk vraagt en u verlost bent van het maaisel. U moet wel iets vaker maaien.

Thuis composteerbaar

Resten (o.a. schillen) van alle groenten, fruit en noten
Papieren koffiefilters, koffiegruis en losse thee
Kamerplanten en snijbloemen
Rest uit de sier- en moestuin: bladeren, naalden, grasmaaisel, siergras, onkruid, fijn en verhakseld snoeihout
Mest en natuurlijke strooiselmaterialen van planteneters (konijn, schaap,…) of van kippen

Beter niet thuis te composteren

Resten van vlees, vis, botten en graten, schaaldieren, (mossel-)schelpen, eierschalen
Brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes
Kaas, boter, olie, vet en sauzen
Tuingrond, houtskool, asse, timmerhout
Uitwerpselen van katten en honden, kattenbakvulling

Procedure

Op het recyclagepark van Groot-Bijgaarden kan u een compost (met beluchtingsstok; voor kleine tuin) of een compostbak (voor grote tuin) aankopen. U krijgt er een uitgebreide handleiding bij. De gemeentelijke compostmeesters of kringloopkrachten beantwoorden al uw vragen over thuiscomposteren en de biologische kringloop. U kan bij hen o.a. terecht met uw vragen over het voorkomen en hergebruiken van keukenafval (voedselresten), alternatief grasbeheer, bodembedekkers, verwerken van snoeihout, kippen houden, composteren en over het gebruik van compost in de kringlooptuin.

Bedrag

Compostvat: 30 euro

Compostbak: 60 euro