Claim your space

Wat is Claim your space?

CLAIM YOUR SPACE is een regioproject van de jeugd- en cultuursector van de regio Pajottenland - Zennevallei. Met de hele regio werd in het najaar van 2018 op zoek gegaan naar creatieve jongeren die samen met de sector kunst in openbare ruimte willen creëren. De kandidaten werden gevonden, publieke plekken in de regio werden geclaimd en ideeën werden op papier gezet. Zo’n twintig jonge makers claimden evenveel plekken verspreid over de hele regio. In het voorjaar van 2019 worden de ontwerpen vertaald naar de praktijk. Tijdens de vier werkateliers worden de makers ondersteund met advies en tips van makerscollectief Onbetaalbaar vzw. Het materiaal, nodig om de ontwerpen te realiseren, wordt zoveel mogelijk gehaald uit recuperatie of donatie. Alle creaties werden verzameld in een fietsroute die nog steeds verkrijgbaar is op diverse plaatsen in de gemeente en vrij te downloaden is via; www.uplab.be.

Den Tunnel - Pjotr Cornelis

Pjotr Cornelis koos voor de voetgangerstunnel onder de Ninoofsesteenweg. Nadat de hele tunnel gekuist en geprimered werd, ging Pjotr aan de slag met een vooraf bepaald kleurenpalet van groen-, geel-, blauw- en grijstinten. De grafische invulling is vertrokken van een standaard verhaalstructuur met begin, midden en slot. Het verhaal moesten volgens Pjotr echter in beide richtingen te volgen zijn. Start en einde zijn dan ook gelijkaardig. Door structuur, een beperkt kleurenpalet en voldoende wit krijgen de uiteinden van de tunnel visuele ademruimte. Centraal maakt de woelige chaos aan vormen de overgang tussen cirkels en vierkanten. Het concept was om een totaalbeleving aan te bieden. In de ogen van de maker is dit een groeiend Gesamtkunstwerk waar iedereen nog aan kan bijdragen. Pjotrs invulling is abstract zodat er veel ruimte blijft voor muzikanten om er een eigen interpretatie aan toe te voegen.

Zittende meervoudigheid - Laura De Cloedt & ABK Westrand

Laura De Cloedt, docent binnen het ABK in Westrand, ging aan de slag met haar leerlingen van de klas ’18-’19. Samen gingen zij voor een grondige uitdaging; een functionele installatie creëren uit recup-hout. Ze reden het hele Pajottenland af op zoek naar hout; paletten, een gestripte boomhut, de inboedel van een lokaal café… alles moest en kon dienen. De leerlingen ontwierpen met hier en daar de ondersteuning van enkele professionele schrijnwerkers, drie houten elementen; een golfbank, een terrarium uit een oude piano en een picknickbank in de vorm van een UFO. Deze elementen plaatsten ze in het bos van het Sint-Alenapark. Om bezoekers en wandelaars de nodige rustmogelijkheden aan te bieden in wat op zich al een prachtige natuuromgeving is.

Castelhof - Sam De Ryck

Sam De Ryck ging zoals de titel het zelf al zegt aan de slag aan het Dilbeeks jeugdcentrum. Hij creëerde een collage van de omgeving op de muur van een buitentrap. Dit door middel van een combinatie van muurverf en spuitbussen. De abstracte interpretatie op de muur werd aangevuld door Sam met vaste structuren uit het gebouw. Zo werd er een kloosterpoort tegen de muur geplaatst om het nodige schaduwspel vrij spel te geven op de muur en werd een oude kerkstoel ontleed tot drie afzonderlijke elementen. Deze zorgden voor een driedimensionale weergave van een stuk van de rijke geschiedenis van het Castelhof.