Ratten

Rattenbestrijding

Heb je last van ratten in huis of in je tuin? Ga dan eerst na of je preventieve maatregelen kan nemen, voor je bestrijdingsmiddelen inzet.

Indien je toch professionele hulp nodig hebt, kan je dit gratis aanvragen via de gemeente.

Preventieve maatregelen

Het bestrijden van ratten met rodenticiden of vallen heeft enkel zin als je ook preventieve maatregelen neemt. Ratten voelen zich goed als er voedsel, water of beschutting aanwezig is. De beste bestrijding is dan ook het vermijden van deze drie zaken.

De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Laat geen etensresten rondslingeren.
  • Berg voedsel veilig op in afgesloten tonnen en dozen gemaakt uit harde en duurzame materialen.
  • Beperk het uitstrooien van kippen- en kattenvoer, zo blijft er geen voedsel achter waar ratten zich tegoed kunnen aan doen. Je kunt je kippen eten geven in een trapbak, zo vermijd je dat ratten of andere ongewenste gasten mee-eten en gaat er geen voer verloren. Als je restjes voedert, geef dan niet meer dan wat je kippen in een kwartiertje op krijgen.
  • Sluit vuilnisbakken en -zakken steeds goed af, laat de zakken niet staan op een koertje.
  • Spoel geen etensresten door de gootsteen of wc en gooi geen gekookte etensresten op de composthoop of in je compostbak.
  • Voorzie afvoerputjes of toegangen tot de riolering van een goed sluitend deksel.
  • Ruim regelmatig op in en rond gebouwen, zo voorkom je of ontdek je, schuil- en nestplaatsen sneller. Neem beschutting weg waar eventuele nestplaatsen zich bevinden.

Rattenbestrijding

Heb je zelf al deze maatregelen genomen maar blijf je met een rattenprobleem zitten? Dan kan je gebruik maken van professionele hulp, kosteloos aangeboden door de gemeente. Een gespecialiseerde firma komt op afspraak bij je thuis om rodenticiden te plaatsen en advies te geven. Er moet wel iemand thuis zijn wanneer de firma langs komt.

Hoe vraag ik dit aan?

Neem contact op met team Wonen en Ondernemen telefonisch via 02/451 68 70 of via mail naar wonenenondernemen@dilbeek.be met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer.

Meldpunt ratten langs waterlopen Vlaams-Brabant

Naast voedsel en beschutting zoeken ratten ook water op. Daarom beschouwen de verschillende waterbeheerders rattenbestrijding als één van hun opdrachten. De provincie bestrijdt de bruine en zwarte rat langs de waterlopen van tweede categorie (middelgrote waterlopen).
De provincie Vlaams-Brabant heeft, in samenwerking met de Vlaamse Overheid en de gemeenten, een meldpunt voor ratten opgericht. 

Voor de gemeente Dilbeek behoren volgende waterlopen tot deze categorie: 

  • Zennebekken:  Zennebeek, Broekbeek, Dorploop, Elegembeek, Haverbeek, Laarbeek, Maalbeek, Molenbeek, Neerpedebeek,
  • Denderbekken: Afwateringsgracht, Doornbeek, Nieuwe Molenbeek, Peverstraatbeek, Smissenbos Waterloop, Steenvoordbeek, Zibbeek, Zierbeek

Indien je de aanwezigheid van ratten langs deze waterlopen vaststelt neem dan contact op met:
Meldpunt ratten provincie Vlaams-Brabant
T 016 26 77 90 of meldpuntratten@vlaamsbrabant.be