Wees alert voor sommige malafide ondernemingen en pakjesbezorgers

De laatste tijd kregen we meldingen over malafide personen die van deur-tot-deur gaan om hun diensten aan te bieden, onder meer als zogenaamde dakherstellers of leveranciers van brandhout. Wees hierbij op je hoede. Daarnaast vragen wij je ook om waakzaam te zijn als er een pakjesbesteller aan je deur staat terwijl je geen pakje hebt besteld.

Malafide ondernemingen

De malafide ondernemingen (vaak dakherstellers of leveranciers van brandhout) die aan je deur staan, gebruiken vaak de naam van bestaande firma's.

Wees dus alert en check de firmagegevens wanneer je plots dakherstellers aan jouw deur krijgt.

Het centraal register van bestuursverboden is recent (sinds 20 oktober) publiek toegankelijk via Justban (fgov.be), een nieuwe applicatie op Just-on-web. Aanmelden kan via itsme of met de identiteitskaart. Wie in zee wil gaan met een ondernemer, kan daar dus op voorhand nagaan of hij of zij al dan niet het voorwerp is van een bestuursverbod.

Wees ook alert voor pakjesbezorgers

Komt er een pakketbezorger bij u aan de deur om een pakketje af te leveren terwijl je geen bestelling hebt geplaatst, wees dan op je hoede. Controleer altijd eerst de naam en het adres op het pakket voordat je dit aanneemt.

Komt het adres overeen met jouw adres, maar staat er een andere naam op, weiger dan de levering.

Is het pakje gewoon aan de deur gezet en belt er nadien iemand aan die beweert dat het pakketje voor hem is? Geef het dan zeker niet mee.

Want jij zal de rekening gepresenteerd krijgen. En als je niet betaalt, staat er op een dag een medewerker van een incassobureau of deurwaarder aan de deur.

Neem wel contact op met de webwinkel en vraag hoe je het gratis kan terugsturen. Hou ook alle correspondentie (e-mails) goed bij.

Je kan ook een klacht indienen bij de lokale politie. Zo heb je wat in handen moesten er toch rekeningen komen nadien.