Verruil het grijs in je tuin voor groen en blauw

Geplaatst op di 17.03.2020

Het klimaat verandert. Meer en meer wisselen lange droge periodes af met periodes van korte en hevige regenval. Tegelijk brengen onze dichtbevolkte en verstedelijkte gebieden alsmaar meer verhardingen mee. Waardoor het regenwater moeilijk de grond indringt. Met zowel verdroging als wateroverlast als gekende gevolgen. Dus moeten we met z’n allen ontharden. Ook in onze tuinen.

Gebruik verhardingen alleen op plaatsen waar ze nodig zijn om voeten proper te houden of om met de wagen over te rijden of te parkeren. En vervang ze door groen. Want groene, zachte bodems en de juiste bomen, struiken en planten op de juiste plaatsen houden niet alleen het regenwater vast, maar zorgen ook voor meer comfort voor vogels, vlinders, bijen … en jezelf. Waar verharding toch nodig is, kies je voor tegels met brede voegen, stapstenen, kiezel of een houten plankenpad op een waterdoorlatende fundering van bijvoorbeeld gebroken puin.

Of kies voor blauw en buffer het regenwater in je tuin. Koppel je regenpijp af en maak gebruik van het natuurlijk reliëf in je tuin om bijvoorbeeld een wadi of een natuurlijke poel aan te leggen.

(Ver)bouw je je huis? Dan is een regenwaterput, waarvan de overloop niet naar de riolering mag, verplicht. Maar ook als je niet bouwt, is bijvoorbeeld een regenton een goede oplossing om regenwater op te vangen. Je hebt ze tegenwoordig in alle maten, kleuren en modellen, voor elke tuin wat wils. Met het opgevangen water giet je de planten tijdens droge periodes.

Heb je vragen over je siertuin? Klop dan aan bij het Provinciaal Steunpunt Tuinen: www.vlaamsbrabant.be/steunpunt-tuinen. Een team van experten staat klaar met handige tuintips én een antwoord op maat.