Sluikstorters draaien op voor opruimkosten

Geplaatst op wo 26.10.2022

Wie betrapt wordt op het achterlaten van zwerfvuil zal vanaf volgend jaar naast een GAS-boete ook opdraaien voor de opruimkosten. Daarmee wil de gemeente nog strenger optreden tegen sluikstorters.

We zetten nu al stevig in op het vinden van de sluikstorters met camera’s en door de inzet van gemeentelijke vaststellers en politie. Wie betrapt wordt, krijgt steevast een GAS-boete in de bus. Vanaf 1 januari 2023 blijft het daar niet bij. De kosten voor het opruimen van een sluikstort of zwerfvuil worden dan niet langer door de gemeente gedragen, maar doorgerekend aan de vervuiler via een zogenaamde retributie. Die rekening kan snel oplopen…

De minimumretributie bedraagt € 370,00 en kan, afhankelijk van de grootte van de sluikstort,  oplopen tot meer dan € 1000,00 . Dit zijn de kosten die mogelijk worden doorgerekend:

€ 60,00 per begonnen uur/personeelslid voor het verwijderen van het afval 

€ 60,00 per begonnen uur voor het inzetten van een voertuig  

€ 120,00 per begonnen uur/voertuig voor het inzetten van een speciaal voertuig (vrachtwagen, bulldozer, veegmachine, ..) 

€ 10,00/uur voor het inzetten van klein materiaal (bv bladblazer, …) 

Overslag en verwerkingskosten: 

Categorie afval 

Vast gedeelte 

Losse voorwerpen en afval tot 1dm³ (= zwerfvuil bv sigarettenpeuk, blikje, zakdoek, …) 

€ 100

afval tussen 1dm³ en 1m³ 

€ 250

afval tussen 1 m³ en 5m³ 

€ 500

afval van meer dan 5m³ 

€ 1.000

Opgelet: de maatregelen komen er niet enkel in de strijd tegen grote sluikstorten, ook zwerfvuil blijft een probleem. Iedereen die afval achterlaat op een niet-reglementaire wijze kan de rekening gepresenteerd krijgen. Enkele voorbeelden:  afval achterlaten waar het niet hoort, afval aanbieden in verkeerde zakken, het plaatsen van afvalzakjes aan een openbare vuilbak, het achterlaten van take-away dozen, het op de grond gooien van sigarettenpeuken, enz… het niet opruimen van hondenpoep is even goed sluikstorten.  Ook de zogezegd “kleine” vervuilers riskeren de kosten te moeten dragen van de opkuis van hun afval.

We hopen met deze maatregel vervuilers twee keer te laten nadenken en de plaag van het sluikstorten een halt toe te roepen.