Opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarigen (her)opent

Geplaatst op do 16.12.2021

In de voormalige gebouwen van de CM in de Kattebroekstraat worden vanaf maart 2022 51 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen door Fedasil opgevangen. Eerder werd een gelijkaardige doelgroep er opgevangen door de organisatie Minor Ndako. Samen met Fedasil, de lokale politie, de scholen en het Vlaams Agentschap Inburgering wordt nu al overlegd om alles vlot te laten verlopen voor de komst van de jongeren.

Reeds enkele maanden wordt Fedasil geconfronteerd met een hoge druk op het opvang-netwerk. Dit heeft een aantal redenen: een verlies van opvangcapaciteit door de overstromingen afgelopen juli, de repatriëringsmissie uit Afghanistan, meer asielaanvragen in België en een stijgende instroom van niet-begeleide minderjarigen. Om iedereen die er recht op heeft, een opvangplaats te kunnen bieden, is er dus nood aan bijkomende plaatsen, en in het bijzonder aan aangepaste plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen.

Daarom zal Fedasil in het voorjaar van 2022 de site van Minor Ndako in de Kattebroekstraat overnemen en er opvangplaatsen inrichten voor deze kwetsbare doelgroep. Er is plaats voor 51 jongeren die zullen worden ondergebracht in 3 leefgroepen. Deze jongeren zullen naar school gaan en deelnemen aan het vrijetijdsleven in Dilbeek.

De komende wordt maanden alles in gereedheid om in de opvang (bed, bad, brood en begeleiding) te voorzien. Een team van 30 professionele medewerkers zal instaan voor de begeleiding. De vacatures worden binnenkort gepubliceerd op www.fedasil.be. In het centrum zal dag en nacht een team van begeleiders aanwezig zijn om toe te zien op de veiligheid van de jongeren en de rust in de buurt.

Fedasil doet er samen met politie, gemeente en het Vlaams Agentschap Inburgering alles aan om de opvang van de jongeren in de beste omstandigheden te laten verlopen en dankt u alvast voor uw begrip.

Voor al je vragen kan je terecht op de website van Fedasil of op info.dilbeek@fedasil.be .