Offerfeest volgende maand

Geplaatst op di 06.05.2025

Het Offerfeest is, naast het Suikerfeest, het belangrijkste islamitische feest. Het wordt jaarlijks gevierd om gelovigen te laten nadenken over hun toewijding aan God, Allah. Het Offerfeest vindt elk jaar op een ander moment plaats. Dit jaar zal het Offerfeest plaatsvinden binnen een maand, tussen vrijdag 6 juni en dinsdag 10 juni. Tijdens het Offerfeest wordt vaak een dier geofferd, meestal een schaap of een geit, maar ook runderen zijn toegestaan. 

Begin dit jaar trad de Vlaamse Codex Dierenwelzijn in werking, ter vervanging van de Dierenwelzijnswet van 1986. Het nieuwe decreet moderniseert de bestaande regelgeving en introduceert enkele nieuwe, strengere regels, waaronder regels rond het thuis slachten van dieren. Het welzijn van de dieren staat hierbij altijd centraal: ze moeten bespaard blijven van zoveel mogelijk pijn, lijden en stress.

Welke regels voor thuis slachten dienen gevolgd te worden?

De uitgebreide regelgeving maakt het nagenoeg onmogelijk om op een correcte manier een thuisslachting uit te voeren. Sinds 1 januari 2025 is het thuis slachten van schapen, geiten en varkens verboden, tenzij men beschikt over (beide zijn noodzakelijk):
•    Een getuigschrift van vakbekwaamheid, afgeleverd door het departement Omgeving – afdeling Dierenwelzijn van Vlaanderen
•    Een verdovingsinstrument

Zo niet, moet de slachting uitgevoerd worden in een erkend slachthuis of een erkende tijdelijke slachtplaats. De aanvraag voor de erkenning van een tijdelijke slachtplaats moet ten laatste één maand voor het Offerfeest bezorgd worden aan het departement Omgeving – afdeling Dierenwelzijn van Vlaanderen (dierenwelzijn@vlaanderen.be).

Wat is de situatie in Dilbeek?

In Dilbeek is er geen erkend slachthuis en er zijn momenteel geen aanvragen gedaan om een erkende tijdelijke slachtplaats in te richten op Dilbeeks grondgebied. Je kan de tijdelijk erkende slachtplaatsen terugvinden op de website van Vlaanderen.

Waar en hoe wordt een particuliere slachting geregistreerd?

Een particuliere slachting (d.w.z. dat je zelf eigenaar bent van het dier dat geslacht wordt) bij een tijdelijk erkende slachtplaats is alleen toegestaan als de aangifte door de eigenaar van het dier persoonlijk en ten minste twee werkdagen vooraf wordt gedaan bij de gemeente (dienst Wonen en Ondernemen). 

De volgende documentatie dient toegevoegd te worden bij de registratie:

  • Een document met zijn/haar registratienummer
  • Gegevens van de slachtaangifte:
    • Diertype: varken / schaap / geit / gekweekt hertachtigen / rund
    • Beslagnummer (dit nummer begint met BE en wordt gevolgd door 8 cijfers)

De gemeente bezorgt de aanvrager dan een aangiftebewijs, dat acht dagen geldig blijft. Het bewijs moet ten huize van de eigenaar van het dier bewaard worden tot het einde van het jaar dat volgt op dat van de slachting.

Wat is diervriendelijk vervoer?

Het vervoer van de te slachten dieren moet met respect voor het welzijn van het dier gebeuren. Er gelden een aantal strikte voorwaarden:

  • Het dier mag niet ziek, hoogdrachtig of heel jong zijn
  • Het dier dient voldoende ruimte te hebben om rechtop te kunnen staan en in een natuurlijke houding te kunnen liggen
  • Het dier mag nooit vervoerd worden in een volledig afgesloten koffer van een wagen of met samengebonden poten
  • Dieren moeten steeds geregistreerd zijn
  • Bij hoge temperaturen dient voldoende ventilatie voorzien te worden in de wagen
     
Iets verdachts gezien?

Merkt u iets op dat niet strookt met de regels die in dit artikel werden besproken, meldt dit dan op het nummer 112. Jouw melding kan helpen om dierenleed te voorkomen en ervoor te zorgen dat dieren de bescherming krijgen die ze verdienen.
 

Meer Informatie