Laat je deze herfst vaccineren tegen covid en griep

Virussen vieren ook deze winter mee

Ben je 65+, zwanger, kwetsbaar of werk je in de zorg? Bescherm jezelf en anderen en laat je vaccineren tegen covid en griep.

Vaccinatie tegen covid en griep zorgt ervoor dat je minder ziek wordt:

 • Zo loop je minder kans om in het ziekenhuis te belanden door covid of griep
 • Je loopt minder risico om te overlijden aan covid en griep
 • Je hoeft minder een beroep te doen op je arts, ziekenhuis of andere zorgverleners, zodat die meer tijd hebben om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden

Waar vaccineren?

Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak met je huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in waarop ze vaccineren tegen covid en griep. 
Je werkgever kan griepvaccinatie aanbieden via de arbeidsgeneeskundige dienst. Enkel werkgevers van zorgvoorzieningen kunnen de covidvaccinatie aanbieden via de arbeidsgeneeskundige dienst.

Wanneer vaccineren?

Het is belangrijk je tijdig te laten vaccineren.

 • Covidvaccinatie: best voor eind oktober
 • Griepvaccinatie: vanaf midden oktober

Tegen covid en griep zijn er aparte vaccins, maar die kunnen wel op hetzelfde moment gegeven worden. De vaccins worden op verschillende plaatsen op het lichaam gezet, bv. één per arm. Vraag aan je arts of apotheek wanneer je gevaccineerd kan worden.

Hoeveel kost een vaccin?

 • Het vaccin tegen covid is voor iedereen gratis.
 • Het vaccin tegen griep is niet gratis, maar als het voor jou aanbevolen is, wordt het grotendeels terugbetaald via de ziekteverzekering. Het kost dan minder dan 5 euro. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere voorzieningen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Hoeveel kost de toediening van een covid- of griepvaccin?

Dit is afhankelijk van wie het vaccin toedient. Misschien betaal je het bezoek aan bijvoorbeeld je arts.

Al eerder gevaccineerd?

Covid- en griepvaccins beschermen goed tegen ernstig ziek worden, maar de bescherming vermindert na een aantal maanden. Daarom kun je je het best opnieuw laten vaccineren in de herfst, voor covid en griep de ronde doen.

Al besmet geweest met griep of covid?

Je immuniteit zal er een boost door gekregen hebben, maar het is niet zeker dat dat voldoende is om je te blijven beschermen. Als je kwetsbaar bent, is het aanbevolen om je opnieuw te laten vaccineren. Misschien was je niet erg ziek bij een eerdere besmetting, toch kan je bij een volgende besmetting ernstiger ziek worden.

Veilige en doeltreffende vaccins

De beschikbare vaccins tegen covid en griep beschermen zeer goed tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis.

BIJWERKINGEN ZIJN HEEL BEPERKT:
 • Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, en duren ook maar een paar dagen.
 • Soms treedt op de plaats van de prik lokaal wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over.
 • In slechts heel zeldzame gevallen kunnen ernstige bijwerkingen optreden.
 • Ook als je griep- en covidvaccinatie op hetzelfde moment krijgt, zijn bijwerkingen bijna altijd mild. Je kan wel wat meer koorts of spierpijn hebben dan als je de vaccins apart krijgt.