Ingroening straten helpt regenwater de bodem in

Water: het nieuwe goud

Met de ingroening van de Sportlaan en de Lusthuizenlaan werd weer een mooi stukje Dilbeek onthard. Daardoor kan het water beter een weg terug in de bodem vinden in plaats van in de riool.

Dilbeek heeft stilaan een rijke traditie van ingroenen. Vorig jaar zijn we een versnelling hoger geschakeld. We werden immers uitgedaagd door de Vlaamse Overheid om het Lokaal Energie- en Klimaatpact te ondertekenen. De doelen daarin om klimaatuitdagingen aan te pakken kunnen van onze gemeente een mooie, leefbare omgeving maken.

Een van de werven draait om de infiltratie van water, niet voor niets het nieuwe goud genoemd in tijden met langdurige periodes van droogte.

Dilbeek ging de uitdaging aan en wil tegen 2030 per inwoner een vierkante meter te ontharden. Dat is maar liefst 44.076m²! Dat doen we niet alleen zelf in de openbare ruimte, maar ook samen met jou. Ook jij kan immers heel wat verhardingen rond jouw huis waarschijnlijk vervangen door mooie stukje groen.

Recent werd een mooi project in de Sportlaan en Lusthuizenlaan opgeleverd. De wel heel erg brede betegelde stoepen en rode kiezels werden heraangelegd en maakten plaats voor een mooie stoep mét groenstrook. Door deze slimme ingreep werd 1509m² onthard: dit is meer dan 50% van de verharding die er lag en meteen goed voor 3% van het te behalen doel in 2030.

Wil je zelf ook aan de slag rond je woning? Surf dan voor meer inspiratie naar de website van Vlaams-Brabant voor inspiratie of bereken de score van je eigen perceel en krijg tips op maat.

Maak zo Dilbeek mee klaar voor morgen!