Dilbeek start met autodelen in 2023!

Geplaatst op ma 15.05.2023

In het najaar start Dilbeek met autodelen op maar liefst drie locaties. Hiervoor gaat Dilbeek in zee met de gekende autodeelaanbieder Cambio. Dilbeek zet duurzaamheid centraal: de deelauto’s zullen namelijk allemaal elektrisch zijn. Daarenboven zal het de parkeerdruk in sommige wijken verlagen en is het goed voor de portemonnee! En dit is nog maar een begin!

Duurzame oplossing
Autodelen kan een deel van de oplossing zijn voor de parkeerproblematiek in sommige wijken én kan ook een maatregel zijn in de klimaatproblematiek. De deelauto’s zijn namelijk allemaal elektrisch en de ervaring elders leert dat elke deelauto tussen de 4 en de 9 particuliere auto’s vervangt.

Goed voor de portemonnee
De Dilbekenaar kan er ook financieel voordeel bij hebben: wie minder dan 11.000 km per jaar rijdt is wellicht goedkoper af met een deelauto dan met een eigen auto.

Daarnaast kunnen de deelauto’s een oplossing zijn voor Dilbeekse gezinnen die hun tweede wagen nauwelijks gebruiken. Het kan hen verleiden hun tweede wagen van de hand te doen – wat hen goedkoper uitkomt – en gebruik te maken van deelauto’s voor lange afstanden en uiteraard ook de fiets voor korte afstanden.

Drie locaties
De zes deelauto’s krijgen een vaste standplaats:

  • Twee voertuigen komen in Groot-Bijgaarden,
  • twee gaan richting Wolsemwijk/Hof ter Smissen en
  • de laatste twee voertuigen krijgen een standplaats in centrum Dilbeek. Deze laatste zullen ook gebruikt worden door de gemeentelijke diensten voor administratieve verplaatsingen die niet mogelijk zijn met fiets of openbaar vervoer, ter vervanging van de gemeentelijke poolwagens.

Stem van de burger telt
Er wordt ondertussen al verder nagedacht over locaties voor eventuele volgende deelwagens. Hiervoor heeft de gemeente een online participatief platform geopend: burgers kunnen locatiesuggesties indienen. De locaties met de meeste aanvragen worden als prioritair opgelijst, mits ze ook technisch haalbaar zijn. (https://doemee.dilbeek.be/mobiliteit)