Blijven volhouden

Geplaatst op vr 18.09.2020

Het aantal besmettingen met het coronavirus COVID-19 in Dilbeek blijft stijgen. Zowel in absolute cijfers als dagen zonder besmettingen of aantal besmettingen per 100.000 cijfers doen we het niet goed. Daarom dringen een aantal maatregelen zich op. Bijeenkomsten van veel mensen worden zoveel mogelijk vermeden.

Daarom is beslist alsnog geen Dag van de Dilbekenaar te laten plaatsvinden op 3 oktober, hoewel de voorbereidingen al ver gevorderd waren en er zelfs een aankondiging staat in het gemeentelijk infoblad van oktober dat binnenkort in de brievenbus valt. Deze editie was een samenwerking met Oosthoek Live. Zij hebben in overleg met de gemeente beslist al hun andere activiteiten in dat weekend ook te annuleren.

De gemeenteraad van dinsdag 22 september had normaal weer fysiek moeten doorgaan, mét ruimte voor publiek. Vanuit een voorbeeldfunctie heeft het college, gesteund door een groot deel van de gemeenteraadsleden, beslist die opnieuw virtueel plaats te laten vinden. Het publiek kan de zitting volgen via het Youtubekanaal van de gemeente.

Dilbeek op wandel gaat op zoek naar een andere formule, waarbij niet alle deelnemers op één dag (4 oktober) samen de wandelingen kunnen maken, maar waar je een of twee weken tijd hebt om ze te doen.

Aan de organisatoren van evenementen wordt gevraagd goed te overwegen of de risico’s genoeg beperkt kunnen worden. Denk daarbij vooral in het belang van de deelnemers aan je evenement! Niemand wil achteraf merken dat net op zijn of haar activiteit een groepsbesmetting heeft plaatsgevonden.

Aan het dagelijkse leven van de Dilbekenaren wordt voorlopig niet geraakt. Handen wassen, afstand houden en je nauwe contacten beperken blijft de basis. Daarnaast is het verplicht altijd een mondmasker mee te dragen zodat je het kan opzetten wanneer je moeilijk afstand kan houden van anderen, bijvoorbeeld aan de schoolpoort, de rij voor de winkel of bij het binnenkomen of buitengaan van een horecazaak. De bijeenkomsten op het openbaar domein van meer dan 5 personen tussen 22 en 6 uur blijven verboden.