Groenbeheer

Maaien, planten, snoeien , scheren....

We beheren de bomen, planten en het groen in onze gemeente op een natuurvriendelijke manier. Dat geeft gezonde en toffe plekken voor mens en dier. 

De basisprincipes van ons groenonderhoud:

  1. We maaien volgens vaste rondes van ongeveer drie weken
  2. We maaien anders dan vroeger: niet alles wordt even kort gemaaid
  3. De boom staat centraal: we houden voldoende afstand van de stam bij het maaien
  4. We snoeien struiken voor een optimale groei en voor een betere zichtbaarheid
  5. Bomen snoeien we daarentegen zo min mogelijk
  6. Bij de keuze van planten staan diversiteit en onderhoudsvriendelijkheid centraal
  7. Bomen worden niet zomaar toevallig gekozen: het bomenbeleidsplan is hier de leidraad  

Kom meer te weten over het 

Maaien

Elk jaar bij de start van de lente gaat ook het maaiseizoen van start. Het maaiseizoen loopt ongeveer van half maart tot half november.

Volgens vaste rondes maaien we het gras op het openbare domein. We passeren ongeveer om de drie weken, als het weer het toelaat uiteraard. Wees dus niet ongerust wanneer je in jouw buurt nog niet onmiddellijk een maaiploeg ontdekt, we komen er sowieso aan.

Omdat de capaciteit van onze eigen ploegen niet voldoende is om het maaiseizoen te overbruggen, doen we ook beroep op externe firma’s om ons te ondersteunen in het maaien.

Met onze grasmachines maaien we de volledige grasmat om een gelijkmatige hoogte van 3 à 5 cm te krijgen.  

We houden voldoende afstand van de boomstammen om schade aan de boomstam te voorkomen: we maaien niet in een perimeter van ongeveer 30 cm rond de stam.

Anderzijds is het goed om niet overal alle gras kort te houden! Anders dan vroeger mag het gras nu langer groeien op delen van speelterreinen en graspleinen. Zo creëren we locaties met veel variatie en bloemen, waarin vogels, vlinders, bijen, egels, kikkers en konijnen eten vinden en kunnen schuilen!

Als er na het maaien nog kleine hoopjes gras overblijven, komen onze werklieden die volgens vaste rondes ophalen.

Uitzondering

Voor het maaien van (1) voetwegen en (2) bermen geldt er evenwel een ander regime.

  1. Voetwegen worden tweemaandelijks gemaaid tussen 15 maart en 15 oktober.  
  2. Voor bermen, grachten en de fietssnelwegen (F2, F209 en FR0) volgen we het regime zoals beschreven in het bermbeheerplan. Het bermbeheerplan zorgt ervoor dat het maaien meer specifiek afgestemd is op zowel de ecologische waarde als de verkeerstechnische functie van de berm. We starten er pas met maaien na 15 mei. Afhankelijk van de aanwezige begroeiing zullen bermen over een breedte van 0,5m of de volledige breedte worden gemaaid. In juli wordt deze onderverdeling dan omgedraaid zodat alle bermen uiteindelijk volledig zullen afgemaaid zijn.  

Snoeien

Elk jaar van midden oktober tot eind februari loopt het snoeiseizoen. Dan zijn we druk in de weer met het snoeien van struiken en (sommige) bomen.  

Snoeien van struiken

Struiken worden gesnoeid om ze te verjongen, de bloemgroei te verhogen en vorm te geven. Tegelijkertijd worden ook de beschadigde takken verwijderd. Met het snoeien van de struiken verhogen we de verkeersveiligheid en zorgen we voor een betere zichtbaarheid voor en van alle weggebruikers.  

Bomenbeleidsplan 

Het snoeien van bomen wordt sinds de opmaak van het bomenbeleidsplan enkel uitgevoerd wanneer het noodzakelijk is voor bijvoorbeeld de veiligheid of wanneer de boom baat heeft bij voortgezette vormsnoei.  

Enkel knotwilgen, bolacacia’s en catalpa’s worden tot de stam gesnoeid , zodat deze volledig nieuw aangroeien. Zowel boom, inwoners als biodiversiteit hebben baat bij deze aanpak.

Wat kan jij doen?

Op de grens tussen je tuin en het openbaar domein moet je zorgen dat je bomen en beplantingen de veiligheid niet in het gedrang brengen. De weg en verkeersborden moeten voldoende zichtbaar zijn, er moet voldoende doorgang zijn langsheen voetwegen, … Onze gemeenschapswachten waken hierover.

Wat dan tijdens de rest van het jaar?

Tijdens de rest van het jaar snoeien we de struiken en bomen enkel wanneer de veiligheid in het gedrang komt. Onze werklieden mogen hun snoeischaren dus niet te ver weg opbergen na de wintersnoei. 

Planten

Elk jaar loopt het plantseizoen van november tot en met maart.  

Om nieuwe planten, bloemen en struiken op een gezonde manier te laten groeien, maken we eerst de bodem luchtiger door die te bewerken.

Daarna planten we verschillende soorten bloemen, struiken en bomen. Om elke plant de kans te geven in volle bloei te komen, wordt er bij de keuze rekening gehouden met de specifieke behoeften van elke soort, zoals licht, water en grondsoort.

Enkele veel voorkomende plantensoorten in het openbaar domein zijn:

  • Eleagnus (die je vaak naast fietspaden terugvindt en goed tegen zout kan),  
  • Siergrassen (die makkelijk zijn in onderhoud) en
  • Lonicera (die de bodem goed bedekt en zich goed leent voor mooie haagstructuren).  

Ook zieke bomen op ons openbaar domein vervangen we door nieuwe. We kiezen niet maar om het even welke soort: voor de keuze van de bomen is het bomenbeleidsplan onze leidraad.