Chloorarm zwembad

Het zwembad is sinds begin 2016 chloorarm.

De feiten

De chloor in het water bedraagt slechts een kwart van wat er normaal in de baden zit. En toch bulkt het water niet van de bacteriën. Daarmee is ons zwembad het eerste in Vlaanderen dat de stempel "chloorarm" kan dragen.

Is het water wel echt zuiver?

Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) bepaalde dat alle bacteriën binnen de twee seconden dood moet zijn. En dat is in zwembad Dilkom het geval. Maw: de urine gaat er wel degelijk uit.

Tijdens een twee jaar durende proefperiode - waarvan nu een jaar achter de rug is - nemen twee onafhankelijke instanties, het PIH en het Labo Milieu en Industriële Analyse, om de veertien dagen een staal van het water uit de zwembaden. Er worden chemische, fysische en bacteriologische parameters gemeten. Oxytronics doet zelf nog bijkomende metingen van de luchtkwaliteit in het zwembad en deze resultaten zijn alvast veelbelovend.

Hoe wordt een zwembad chloorarm?

In de wetgeving staat dat het chloorniveau tussen 0.5 en 1.5 mg/l water moet zijn. In ons zwembad is dit niveau tussen 0.25 en 0.3.
De lagere dosering chloor wordt gecompenseerd door een combinatie van drie factoren. 

- Zuurstofoxidatie, waardoor het water splitst in desinfecterende molecules.
- Koperionisatie, dat maakt dat de celwand van de micro-organismen doordringbaaar wordt en bacteriën verwijderd kunnen worden.
- UV-desinfectie, dat verminderd het gebonden chloor in water, wat de oorzaak is van irritatie aan de luchtwegen en de ogen.

Impact op het milieu

Door de verbeterde luchtkwaliteit, kunnen we besparen op ventilatie- en verwarmingskosten. Het verlaagde energieverbruik van het zwembad is hiervan een gevolg.