Asbest

1. Wat is asbest en hoe herkent u het?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soorten minerale vezels. Asbestvezels werd vroeger op grote schaal in productie gebruikt in meer dan 3.500 materialen en kan overal aanwezig zijn in gebouwen ouder dan 2001. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit.

U vindt asbest vaak terug als dak- of gevelbekleding, herkenbaar aan de typische golfplaten en leien.

Informatie hoe u asbest kan herkennen, vindt u hier terug: https://www.ovam.be/asbest-herkennen-0.

2. Asbest zelf verwijderen?

Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico's van asbest. Hoe u het best omgaat met asbesthoudende toepassingen, kan u nalezen op de website van OVAM: https://www.ovam.be/omgaan-met-asbest.

Neem steeds uw voorzorgsmaatregelen als u zelf asbest wil verwijderen en bescherm uw omgeving door het asbestafval meteen na verwijdering te verpakken.

3. Verplicht verpakt aanbieden op recyclagepark

Op het recyclagepark kan u terecht met alle vaste afvalstoffen van particulieren die asbest bevatten.  Het is verplicht om asbesthoudend afval verpakt te vervoeren en aan te bieden op het recyclagepark.

U verpakt het asbestafval in een transparante stevige bouwfolie. Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vindt u onder meer in doe-het-zelf winkels. Sluit goed af met een stevige plakband. 

Een overzicht van de maatregelen die u kan nemen, vindt u hier: https://www.intradura.be/nl/asbesthoudende-materialen-sorteren.

Twijfelt u over een afvalstof? Vraag raad bij de parkwachter.

Zocht u...