Asbest

1. Wat is asbest en hoe herkent u het?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soorten minerale vezels. Asbestvezels werd vroeger op grote schaal in productie gebruikt in meer dan 3.500 materialen en kan overal aanwezig zijn in gebouwen ouder dan 2001. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit.

U vindt asbest vaak terug als dak- of gevelbekleding, herkenbaar aan de typische golfplaten en leien.

Informatie hoe u asbest kan herkennen, vindt u hier terug: https://www.ovam.be/asbest-herkennen-0.

2. Asbest zelf verwijderen?

Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico's van asbest. Hoe u het best omgaat met asbesthoudende toepassingen, kan u nalezen op de website van OVAM: https://www.ovam.be/omgaan-met-asbest.

Neem steeds uw voorzorgsmaatregelen als u zelf asbest wil verwijderen en bescherm uw omgeving door het asbestafval meteen na verwijdering te verpakken.

3. Huis-aan-huis-ophaling van asbestafval via Intradura op afspraak

Via Intradura kan u terecht om op afspraak asbestafval op te laten halen aan huis. Deze dienstverlening is gericht op particulieren: woningen en bijgebouwen van woningen. De dienstverlening zal als volgt verlopen:

Welke materialen komen in aanmerking?

Intradura haalt grote hoeveelheden hechtgebonden asbest op in de vorm van golfplaten of leien van woningen en bijgebouwen (garage, tuinhuis,…). Andere hechtgebonden asbesttoepassingen zoals onderdak- en muurplaten, zijn toegelaten mits toestemming van de asbestcoach.

Hoe verloopt de aanvraag en ophaling van asbest?
  1. Ga naar intradura.be/asbest-verwijderen en vul het aanvraagformulier in.
  2. De asbestcoach neemt contact met je op en plant een huisbezoek.
  3. De asbestcoach komt ter plaatse, geeft informatie over een veilige afbraak en levert de nodige asbestzakken of regelt een container. Hij of zij geeft je ook een brochure met veiligheidsinstructies en 2 pakketten veiligheidskleding om de werken veilig te kunnen uitvoeren.
  4. De asbestcoach legt een ophaaldatum vast en bepaalt waar je de zakken veilig kan aanbieden of waar de container zal worden geplaatst. (Bij het plaatsen van een container: vergeet niet tijdig een toelating te vragen om het openbaar domein in te nemen. U betaalt hier ook een retributie op.)
  5. Op de afgesproken datum neemt een ophaalwagen het asbestafval mee en vervoert het veilig naar een gespecialiseerde verwerker.
Kostprijs voor deze dienstverlening:

Voor dakoppervlakten tot ong. 180m³ koop je witte asbestzakken aan € 30/stuk. Met die gesubsidieerde prijs betaal je de hele dienstverlening van aanvraag tot ophaling en verwerking. Voor grotere oppervlakten kan je een container aan huis aanvragen voor een bedrag van € 170 alles inbegrepen.

 

prijs

/stuk

max. aantal

inhoud

afmetingen

Plaatzak

€ 30

6

In 1 plaatzak passen maximaal 13 (grote) platen of ca. 30 m²

3,10 x 1,10 x 0,30 m

Kuubzak

€ 30

6

In 1 kuubzak passen ca. 40 m² asbestleien 

1 x 1 x 1,50 m

Container

€ 170

1

In 1 container passen ca. 104 grote platen of ca. 240 m²

12 m³

 

 

Per locatie kunnen per jaar maximum 6 kuubzakken of 6 plaatzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot 6 stuks) of 1 container aangekocht worden. Per levering zijn 2 veiligheidskits inbegrepen.

Inname openbaar domein: Wanneer u een deel van de openbare weg zou innemen voor het plaatsen van deze kuubzak of container, vergeet niet tijdig een toelating te vragen om het openbaar domein in te nemen. U betaalt hier ook een retributie op.

4. Verplicht verpakt aanbieden op recyclagepark

Op het recyclagepark kan u gratis terecht met alle vaste afvalstoffen van particulieren die asbest bevatten.  Het is verplicht om asbesthoudend afval verpakt te vervoeren en aan te bieden op het recyclagepark.

U verpakt het asbestafval in een transparante stevige bouwfolie. Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vindt u onder meer in doe-het-zelf winkels. Sluit goed af met een stevige plakband. 

Een overzicht van de maatregelen die u kan nemen, vindt u hier: https://www.intradura.be/nl/asbesthoudende-materialen-sorteren.

Twijfelt u over een afvalstof? Vraag raad bij de parkwachter.

5. Erkende jeugdverenigingen

Erkende jeugdverenigingen kunnen via de gemeente een project indienen om asbest af te laten voeren van hun jeugdhuizen. De ophaling en verwerking gebeurt dan via Intradura. De gemeente dient voor de jeugdverenigingen zelf de aanvraag in te dienen bij Intradura.

Zocht u...