Medialab brengt energiebesparende ingrepen en tips in beeld

#duurzaamDilbeek

De afgelopen jaren werkten Luminus Solutions en gemeente Dilbeek samen om in de eigen infrastructuur energie te besparen. Hieronder brengen we vijf ingrepen in beeld en geven we ook drie tips om thuis én op de werkplek energiezuinig te leven en te werken.

De ingrepen en tips werden door jongeren uit het medialab in beeld gebracht en zijn te zien via het TikTok-account van Jong in Dilbeek.

Ingrepen

Zonnepanelen op het dak verlagen het elektriciteitsverbruik met 25%. Daarnaast zorgt de nieuwe energiezuinige LED-verlichting voor nog 15% meer energiebesparing.

Bekijk hier het filmpje:

Op hetzelfde plein als cc Westrand zorgen ook hier een groot aantal zonnepanelen voor een fikse energiebesparing. Ze leveren maar liefst 35% van alle stroom die nodig is voor de school. Groene en goedkope energie!

Bekijk hier het filmpje:

Niet alleen chloorarm maar nu ook heel energiezuinig dankzij een nieuwe verwarmingsinstallatie met warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen. Het zwembad produceert nu zelf de elektriciteit en de warmte die nodig is voor:
1) de werking van de pompen en de verlichting.
2) de verwarming van het zwembadwater.
Allemaal volledig geautomatiseerd en met meer dan 25% energiebesparing.

Bekijk hier het filmpje:

Zeg niet zomaar radiatoren tegen de nieuwe radiatoren in de klassen. Ze werken niet alleen op elektriciteit maar ook met buitenlucht die opgewarmd wordt met een warmtepomp. Daardoor zijn ze ongeveer 30% zuiniger dan een gewone elektrische verwarming. Want lucht, dat is gratis natuurlijk!

Bekijk hier het filmpje:

Ook aan de sporters werd gedacht. Hier in sporthal Ten Gaerde zorgt een volledig vernieuwde,  zuinige en automatisch gestuurde centrale verwarming voor meer comfort voor de sportievelingen en bijna 20% minder energieverbruik voor de gemeente.

Bekijk hier het filmpje:

Tips voor op de werkplek én thuis

Verlucht de ruimte zinder te veel energie te verspillen.

Zet meerdere keren per dag het raam 5 tot 10 minuten helemaal open. Dat verbruikt minder energie dan een hele dag het raam op een kier zetten. Nog beter: ga buiten een frisse neus halen! Sluit het raam als je vertrekt.

Bekijk hier het filmpje:

Vermijd sluimerverbruik! Zet toestellen en stekkerblokken altijd volledig uit.

Een pc in slaapstand verbruikt tot 40% van zijn normale verbruik. Staat je pc uit, maar zit hij wel in het stopcontact, dan verbruikt hij nog altijd €10 per jaar aan stroom. Zet je computer dus volledig uit en laat geen laders in het stopcontact zitten.

Bekijk hier het filmpje:

Doe altijd het licht uit als je een ruimte verlaat.

Een kantoor verbruikt per persoon gemiddeld 500 kWh per jaar aan verlichting. Drie keer per dag het licht onnodig aanlaten gedurende 10 minuten, komt overeen met 10 dagen extra verbruik op een jaar tijd.

Bekijk hier het filmpje: