Aanbod Muziek

Print
 1. Muziekinitiatie (vanaf 6 jaar)
 2. Lagere graad (vanaf 8 jaar)
 3. Middelbare graad
 4. Muziekgeschiedenis

 5. Jazz & Pop

 6. Huur instrumenten

 

Muziekinitiatie (vanaf 6 jaar)

Zes- en zevenjarigen kunnen de wondere wereld van de muziek ontdekken met improvisatie en creativiteit als uitgangspunten. Zingen, bewegen, Orff-instrumenten bespelen en kennismaken met het volledig instrumentengamma staan op het programma.

We organiseren ook klarinet, saxofoon, viool, blokfluit, dwarsfluit, trompet en piano initiatie. Zo kun je deze verschillende instrumenten als zesjarige volgen aan de prijs van 65 € per jaar! Veel van deze initiaties worden gegeven op aangepaste instrumenten die gratis, of bijna gratis ter beschikking worden gesteld. Alle lesgevers zijn professionele musici, "Masters" in de muziek. Waar wacht je nog op?

In kleine groepjes leren de kinderen spelenderwijs het instrument kennen. Zevenjarigen hebben voor de instrumenten viool en fluit reeds de mogelijkheid tot individuele les. Suzuki is onze inspiratiebron. Voor de aankomende violisten is een op-Suzuki-leest-geschoeid ensemble een must.

 

Lagere graad (vanaf 8 jaar)

AMV( Algemene Muzikale Vorming) anno 2016: een verzameling percussieinstrumenten (djembé, claves, tamboerijn, …) staat ter beschikking van de leerlingen. Het ritmisch gevoel spelenderwijs ontwikkelen is één van onze belangrijkste doelstellingen. De gehoorontwikkeling is een ander aandachtspunt. Samen zingen is dan ook heel belangrijk. Een kinderkoor komt tegemoet aan die behoefte.

Kinderen met leerproblemen kunnen terecht in het bijzonder klasje, met aangepast leerprogramma. (M-decreet)

Het kiezen van een instrument is niet altijd makkelijk, zeker als de mogelijkheden zeer talrijk zijn: hobo, piano, jazz-piano, orgel, gitaar, elektrische gitaar, viool, altviool, cello, contrabas, basgitaar, blokfluit, klarinet (ook basklarinet en kleine klarinet), trompet, slagwerk (o.a. marimba, drum, pauken, bongo, djembé, xylofoon, vibrafoon) dwarsfluit (ook alt- en basfluit en piccolo), saxofoon (tenor, alt, bariton en bas), klassieke zang, zang jazz en pop.

Vanaf  september kan je na afspraak met de betrokken leerkracht een les bijwonen of het instrument van je dromen uitproberen. Ook ben je altijd welkom op de talrijke concertjes die de leerlingen gedurende het jaar aanbieden.

 

Middelbare graad

Na de lagere graad heb je heel wat keuzemogelijkheden om je muzikaal te vervolmaken. We zetten ze voor jou op een rijtje. We hebben er ook de te volgen cursussen bij vermeld. Alle cursussen bestaan uit één lesuur per week. Het totale pakket omvat 3 lesuren met uitzondering van de optie AMC die slechts twee lesuren heeft.

Je bent geslaagd voor de lagere graad instrument.

Optie instrument
 • AMC, instrument en een keuzevak (die worden verderop vermeld)
 • Hoofdzaak ligt in het vervolmaken van je instrumentale vaardigheden
Optie samenspel
 • AMC, instrument en een keuzevak
 • Samen musiceren is zeer belangrijk
Optie Algemene Muziekcultuur (AMC)
 • AMC en Luisterpraktijk
 • Muziek beluisteren en bestuderen staat centraal
Optie initiatie compositie
 • AMC, Initiatie compositie en polyfoon instrument (vb.: piano)
 • Deze cursus leert je componeren vanaf het prille begin
Optie instrument Pop en Jazz
 • AMC, Instrument en keuzevak
 • Improviseren en akkoordenschema’s toepassen zijn onderdelen van deze cursus

AMC: Algemene Muziekcultuur is een ondersteunende cursus met als doel de culturele achtergrond bij te spijkeren en het muzikaal inzicht te verdiepen. We vertrekken vanuit het actief luisteren en leggen de link met de muziekpraktijk
LP: De cursus Luisterpraktijk vormt een aanvulling op AMC. Hier krijg je een grondige vorming tot ontwikkelde luisteraar. Concertbezoek vormt een wezenlijk onderdeel van deze cursus.

Keuzevakken

Klassiek koor
Samen zingen en het verkennen van het koorrepertoire. Alle leerlingen zijn welkom

Popkoor (leeftijd: 14 tot 20 jaar)
Centraal staat het wat “lichtere” repertoire. Een goede “zang” achtergrond is hier noodzakelijk

Jongerenkoor (van 10 tot 14 jaar)
Een selectie uit hedendaagse leuke popsongs komt aan bod en je leert als koor samen te zingen, dit onder de deskundige leiding van Jyoti Singh.

Samenspel
Samenspelen onder leiding van een dirigent. Er worden aparte groepen gevormd voor klarinet, saxofoon, slagwerk, viool, dwarsfluit en gitaar.

Instrumentaal ensemble (mits toestemming directie)
Kleine groepen diepen het klassiek kamermuziekrepertorium onder deskundige leiding uit.

Begeleidingspraktijk (alleen voor piano, gitaar en orgel)
De kennis van akkoorden wordt op creatieve wijze aangeleerd op het instrument. Improvisatie en fantasie gaan hand in hand met inzicht, vormgevoel en techniek.

Combo’s (in principe alleen voor leerlingen Pop en Jazz)
In kleine combo’s wordt gewerkt rond akkoordenschema’s, improvisatie en kennis van jazztechnieken.

Jeugdensemble (vanaf L4 tot H3, maximumleeftijd is 17 jaar)
Samenspelen in een grote groep. Een fantastische ervaring. Een aangepast repertorium staat garant voor heel veel speelplezier.

 

Muziekgeschiedenis

Vraag je je af waarom de muziek van Bach zo anders klinkt dan de muziek van Mozart?
Heb je altijd al meer willen weten over je favoriete muziekstuk?
Leg je graag de link tussen muziek en andere kunstvormen?

Dan is de cursus muziekgeschiedenis iets voor jou.

Op een ongedwongen en interactieve manier worden aan de hand van talrijke luistervoorbeelden de geheimen van de muziekgeschiedenis ontsluierd. Uiteraard gaat er niets boven het live beluisteren van muziek. Vandaar dat ook enkele concertbezoeken (aan verminderd tarief) in de jaarplanning zijn opgenomen. Deze concerten worden steeds in de les uitgebreid toegelicht en voorbereid.

Voor wie?

Iedereen die geïnteresseerd is en zijn/haar blik op de muziek wil verruimen. Een partituur kunnen lezen is handig, maar zeker geen “must” om deze cursus te volgen.

Wanneer?

Op maandag tussen 19 en 21 uur

Kosten?

Wie reeds voor één of meerdere vakken in de richting muziek van de academie is ingeschreven, kan gratis aansluiten.

Anderen betalen:

Jonger dan 18 jaar: € 65 (recht op verminderd tarief € 45)
Tussen 18 en 25 jaar: € 130
Ouder dan 25 jaar: € 307 (recht op verminderd tarief € 130)

Wie zich inschrijft voor de cursus muziekgeschiedenis kan, in overleg met de directie, ook gratis toegang krijgen tot  tal van andere cursussen die in de opleiding muziek worden aangeboden.

Interesse?

Tijdens de maand september is het mogelijk enkele proeflessen te volgen.

 

Jazz & Pop

De academie van Dilbeek heeft sinds enkele jaren een eigen Jazz & Poprichting waarbinnen je zang, elektrische gitaar, basgitaar, contrabas, piano en drum kan volgen.

Als solist(e), en als begeleidende muzikant binnen een band of ensemble leer je je muzikaal creatief bewegen binnen de verschillende muzikale genres gaande van Jazz & Blues, over Pop, naar funky rockgrooves, country en zelfs metal.

In de jazz en pop pianoles leer je de popliedjes en jazz Standards spelen die je al zo lang wilde kunnen! We stomen je klaar om te schitteren als solist, maar evengoed als pianist in een band. Vertrekkend vanuit de muziek ontdek je de muziektaal van de jazz en pop. Spring zeker eens binnen in de klas van Stijn Wauters. Piano spelen is zeker iets voor jou.

Elektrische gitaar

Van Eric Clapton, Jimmy Page, Jimy Hendrix naar Jim Hall of John Scofield. Alles moet kunnen tijdens een les elektrische gitaar, of je nu een befaamd kampvuurgitarist of een regelrechte rockgod wilt worden!

We leren de belangrijkste grepen en ritmes die je nodig hebt om je favoriete songs te begeleiden. Als sologitarist leer je improviseren met behulp van toonladders en licks en ga je creatief om met akkoordenschema’s. We ontdekken ook hoe een song in elkaar zit en welke klanken je uit je gitaarversterker kunt toveren!

Basgitaar en contrabas

We spelen bekende basgrooves (Billie Jean, Seven Nation Army) en we leren ook hoe we zelf een creatieve baslijn kunnen maken op zowel pop-, rock- als jazzmuziek. Op die manier vervul je de taak als muzikale ‘fond’ binnen een band ten volle.. We musiceren met zowel funky ritmes, walking basslines als rockgrooves. Een gestructureerde onderbouwde methode om te leren soleren, improvisatie en creativiteit blijft een must.

Zang jazz en lichte muziek

Kan je het ’s ochtends niet laten om je familie wakker te zingen, of voel je je een echte zang-ster als je voor de spiegel staat, begint de zangmicrobe te kriebelen telkens je muziek hoort of begin je spontaan te zingen als er een leuke popsong op de radio speelt, dan zijn deze zanglessen beslist iets voor jou.

Tijdens de individuele zanglessen werken we rond het ontdekken en verrijken van je stemtimbre, volume en brilliance, gedragen door een goed onderbouwde zangtechniek, podiumtraining, het verkennen van de verschillende muziekgenres (jazz, pop, rock, musical..), het aanleggen van een uitgebreid en gevarieerd repertoire en ook microfoontechniek komen aan bod. Zo word je klaargestoomd om als een echt podiumbeest zowel als solist(e) of als lead vocal in een band of ensemble muzikaal de show te stelen.

 • Jeugdkoor – voor meisjes en jongens van 10 – 14 jaar: hedendaagse pop- en musicalliedjes
 • Popkoor – voor jongeren van 14 – 18 jaar: hedendaagse pop, musical- en jazzsongs
 • Vocaal Ensemble – afhankelijk van de graad: hedendaagse songs uit verschillende muziekgenres, als golden oldies uit de pop, rock, musical en jazzmuziek
 • Combo – Pop of Jazzcombo – voor alle leeftijden

In dit ensemble leer je in een echte band je plekje als solistische zanger(es) muzikaal in te vullen, begeleid door een ritmesectie en solisten bestaande uit drum, bas, piano en/of gitaar, en blazers.

Drum

Meespelen met bekende nummers als ritmische leider van een band, leren improviseren over swingende jazznummers, en rocken als een echte rockgod(in) over bekende oude- en nieuwe rocknummers. 

Ook percussie (conga’s, bongo’s,…) is een onderdeel van de cursus. Hier leer je eerst  de techniek en basisritmes en leer je soleren.

Kies je voor vibrafoon/marimba dan leer je melodielijnen spelen en soleren op akkoordenschema’s.. Zo zal je zowel als solist(e) of als begeleidende muzikant binnen een band kunnen fungeren. 

 

Huur instrumenten

Beginnelingen kunnen gedurende het eerste jaar een instrument huren als ze niet over een eigen instrument beschikken. Volgende instrumenten worden te huur aangeboden: dwarsfluit, viool (ook kleine “groeiviolen” voor kinderen), cello, klarinet, saxofoon, hobo, trompet).