Zomer van Dilbeek

Er valt heel wat te beleven deze zomer in Dilbeek.

Hieronder vind je een overzicht.
Fijne zomer!

(H)OPEN MONUMENTENDAG

Op zondag 11 september gaat opnieuw Open Monumentendag door! Dit jaar wordt het thema hop en met name de hopasten – je weet wel die huisjes waar hop wordt gedroogd. Ga zelf enkele hopasten binnen, die je normaliter niet kan bezoeken! 

FEEST

Elke dinsdagavond tijdens de zomermaanden wordt het terug genieten op de binnenkoer van de Kasteelhoeve: Dilbeekse verenigingen zorgen in het Zomercafé voor een heerlijke zomermix met een hapje, een drankje en muziek. Met gratis toegang heb je geen excuus om de Dilbeekse zomersfeer op te snuiven en onze Dilbeekse verenigingen te steunen.

Plof je neer en kom tot rust onder de bomen van deze idyllische plek in het centrum aan de vijver.

De locatie in de kasteelhoeve is niet nieuw: de prachtige binnenkoer met oude bomen is voor het Zomercafé de unieke plek die we niet onbenut kunnen laten. Kom langs met vrienden of familie en steun zo ook de verenigingen die de avond verzorgen.

Het programma kan je raadplegen op de Facebookpagina van het Zomercafé.

Zomercafé Dilbeek is een initiatief van Gemeente Dilbeek i.s.m. de Dilbeekse verenigingen

Dinsdag 5 juli om 20u Kasteelhoeve
Toegang gratis

Vrouwen zingen Boudewijn de Groot
Els Dottermans, Andrea Croonenberghs, Barbara Dex

Na een pauze van twee jaar is het Vlaams Feest terug in de gezellige setting van de Kasteelhoeve.

Boudewijn de Groot is zonder meer één van de grootste artiesten van de Lage Landen. Na meer dan 50 jaar op de planken, is hij als één van de weinigen even populair voor als na de eeuwwisseling. Zijn repertoire is even uitgebreid als gevarieerd. Protestsongs, poëzie, verhalen, liefdesliedjes, beschouwingen, chansons … Weinigen weten het idee dat een lied een combinatie van muziek en tekst is, zo mooi tot een geheel te vormen als Boudewijn de Groot.

Elk op hun eigen manier en met de goedkeuring van de Meester zelf, vertolken drie zangeressen zijn werk vanaf 1965 tot nu. Drie unieke stemmen, drie unieke interpretaties. De vrouwen vertoeven bovendien in uitstekend gezelschap, want niemand minder dan Marcel (zoon van) de Groot begeleidt op gitaar en wie weet, misschien zingt hij ook wel mee. En uiteraard is er ook de voltallige band om het geheel compleet te maken. Live met 5 muzikanten.

Op zaterdag 25 en zondag 26 juni komen de Dilbeekse buurten opnieuw tot leven. Voor veel buurten is een straatfeest een jaarlijkse traditie geworden. Voor nieuwe wijken is het een mooie kans om elkaar beter te leren kennen.

De gemeente steunt de organisatie en iedereen die dat weekend een buurtfeest organiseert krijgt logistieke ondersteuning met gratis tafels, stoelen en randanimatie. Meer info en het programma van de deelnemende wijken vind je op 

Tijdens de uitbatingen stellen we Huisje Mostinckx of de Pedemolen gratis ter beschikking van een lokale vereniging of organisatie die er een leuke activiteit kan organiseren. Dit kan een sociaal-cultureel, toeristisch of educatief initiatief zijn waarbij je de organisatie of een activiteit kan promoten.

Er zijn nog data beschikbaar (vooral in de Pedemolen), verenigingen kunnen zich melden bij kennis@dilbeek.be. Er kan zelfs een centje bijverdiend worden want de winst is voor de uitbatende vereniging.

Hopcafé in Huisje Mostinckx

Zo 03.07 – 15:00 - Uitbating Art After Work Dilbeek
Zo 10.07 – 15:00 - Uitbating Ferm Bodegem
Zo 17.07 – 15:00 - Uitbating Okra Bodegem Kapelle
Zo 31.07 – 15:00 - Uitbating De Vrije Belgen
Zo 07.08 – 15:00 - Uitbating Sacha
Zo 14.08 – 15:00 - Uitbating Natuurpunt
Zo 21.08 – 15:00 - Uitbating BKW Bodegem
Zo 28.08 – 15:00 - Uitbating Oxfam Wereldwinkel

Molencafé in de Pedemolen

Zo 10.07 – 14:00 - Uitbating Volkdansgroep Pajottenland
Zo 24.07 – 14:00 - Uitbating Marnixring

PODIUM

Tijdens de zomeravonden van Westrand gaan we steeds op zoek naar dat ‘tikkeltje’ meer of dat ‘tikkeltje’ anders. Geen kampvuurconcert zonder lekker eten, dus steek het vuur maar aan, we gaan samen eerst een potje koken met de Kastrol, een mobiele keuken. Daarna gaan we in een intieme setting genieten van een kampvuurconcert. ‘Het Blauwe uur’ verwijst naar het moment van de dag waarbij na zonsondergang de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. We laten ons verrassen door drie solisten: een harp, een luit en een cello. Voor de openluchtfilm doen we opnieuw een beroep op jullie om de film van de avond te kiezen.

  • Do 18.08: Zomeravond #1 – Samen koken met de Kastrol en kampvuurconcert met The Fortunate Few
  • Za 20.08: Zomeravond #2 – Concert Het Blauwe Uur, muziek bij schemering in de stemmige kerk van Sint-Martens-Bodegem met Evelien Vaneysendeyk (harp), Alon Sariel (mandoline) en Sevak Avanesyan (cello)
  • Do 25.08: Zomeravond #3 – Samen koken met de Kastrol en kampvuurconcert met KokHer
  • Za 03.09: Zomeravond #4 – Openluchtfilm – bepaal zelf de film

Meer info op de website van Westrand

VOOR KINDEREN

Vr 01.07 – 14:00
Familiefilm: Zeppos, het Mercatorschip

Vr 26.08 en za 27.08
Openluchtvoorstelling: Stok Paard prins (3+)
4Hoog 

Het grasveld in de Bosstraat in Groot-Bijgaarden wordtdeze zomer opnieuw omgetoverd tot Zomerspeelplek. Kom er een hele zomer lang spelen, sporten, hangen, ontdekken... Op woensdagnamiddag (behalve de laatste van de maand) kan je er terecht voor een namiddag vol leuke activiteiten. Ontdek het programma op www.dilbeek.be/zomerspeelplekken.

Bosstraat Groot-Bijgaarden
Van 1 juli tot 31 augustus met springinstallatie, overdekte zitbanken, zandbak, ...

Namiddagen op de Zomerspeelplek:

  • wo 6/7: voorleestipi en speelkoffer
  • wo 13/7: archery tag (pijl- en boogspel), voorleestipi en speelkoffer
  • wo 20/7: springkasteel en ijsjes (Huis van het Kind)
  • wo 3/8: hockeyinitiatie, voorleestipi en speelkoffer
  • wo 10/8: voorleestipi en speelkoffer
  • wo 17/8: speelgoedrommelmarkt (Huis van het Kind) (schrijf hier in) + Knutselworkshop: bouw mee aan een lichtinstallatie voor Lichtparcours Dilbeek

Kom jij ook mee spelen, ontdekken, maken op het speelplein tijdens de zomervakantie? Maar liefst 7 weken gaan we samen met enthousiaste animatoren vakantie op het speelplein beleven.

De zon doet ons al dromen van een leuke en zonnige zomervakantie. Alle kinderen tussen de 3 en 14 jaar zijn welkom om er een fantastisch leuke speelpleinzomer van te komen maken!

Inschrijven is verplicht (opgelet; volzet = volzet!)*

Meer info en inschrijven: www.dilbeek.be/speelplein  of 02/451.69.40

Locatie: Begijnenborre, Bodegemstraat 113, Dilbeek

*De eerste en laatste week van de zomervakantie en op feestdagen (11.07, 21.07, 15.08) is er geen werking.

Ben je nog op zoek naar leuke activiteiten voor kinderen en jongeren? Neem dan snel een kijkje in de vakantiebrochure DROP 2022 en wie weet kan je nog een laatste plaatsje bemachtigen voor één van de volgende kampen.

Kampjes in de kijker

Kleuterkamp: Water en molens (4-6 jaar)
Een vertel-, bouw-, en speelweek rond molens en water voor kleuters van 4 tot 6 jaar. We ontdekken de kracht van wind en water en bouwen een aantal molens die we zo snel mogelijk laten draaien. We gaan op zoek naar het nut van al die windmolens en wat ze nog allemaal voor ons gaan beteken in de toekomst. Wind- en spelplezier verzekerd in deze wervelende of eerder wild draaiende verhalen en speelweek.

datum: ma 04/7 - vr 08/7
locatie: Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede

Theaterkamp: Een week vol theaterplezier (8-15 jaar)
Wil je graag improviseren, dramatiseren en samen met anderen creëren en acteren? Dan is dit theaterkamp zeker iets voor jou. Voor iedereen die graag (theater) speelt of dat net wil ontdekken.

datum: ma 04/7 - vr 08/7
locatie: Westrand

Sport- en VR-kamp (6-14 jaar)
Tijdens dit kamp fantaseren kinderen over toekomstige media. Aan de hand van actieve spelletjes verkennen de deelnemers de mogelijkheden van 360°-video's of VR-brillen. We dagen hen daarbovenop uit om zelf een nieuw medium uit te vinden. Het andere dagdeel maak je kennis met gekende en minder gekende sporten.

datum: ma 04/7 - vr 08/7
locatie: Westrand en Sportcomplex Roelandsveld

DROPSTAP: Planten en Planeten (8 tot 13 jaar)
Planten en planeten, sterren en kometen! We bewonderen enkele wonderen der natuur. In de voormiddag verkennen we de kosmos in het Planetarium van Brussel. Na de middag reizen we naar de jungle van de Plantentuin in Meise.

datum: ma 29/8
locatie: Brussel en Meise

Circuskamp: Een week vol circuskriebels (6-13 jaar)
Een week lang word je ondergedompeld in de knotsgekke wereld van het circus: jongleren, eenwieleren, koorddansen, op een bal lopen,... Zet je tanden erin en maak het onmogelijke mogelijk!

datum: ma 22/8 - vr 26/8
locatie: Keperenberg

Info en inschrijven:
www.westrand.be/vakantieaanbod 
www.dilbeek.ticketgang.eu

VOOR JONGEREN

Donderdag 7 juli zetten we de zomervakantie meteen goed in met een heus doe-festival voor jongeren. In een sfeervol kader kan je gratis deelnemen aan allerlei workshops en activiteiten. Of je zet je gewoon neer in onze zomerbar en geniet met vrienden en andere jongeren van de start van de zomervakantie.

Tijdens het Jongeren Doe Festival kan je je zowel creatief als actief bezighouden. Kom je blik en talenten verruimen en koel nadien af in onze chillzone met een heerlijke mocktail. Afsluiten doen we met een silent disco en een hapje.

Contact
jong@dilbeek.be
#JDF

Locatie: Begijnenborre, Bodegemstraat 113, Dilbeek
Wanneer: donderdag 7 juli vanaf 13u30

WANDELEN

Thematische wandelingen met gids van ongeveer 5km. 

Zo 03.07  -  14u: Merkwaardig Schepdaal – vertrek: Kerk Schepdaal
Zo 07.08  -  14u: Op stap met Wivina en Emware – vertrek: Wivinakapel Groot-Bijgaarden
Zo 18.09  -  14u: Langs Bodegemse straten en beken – vertrek: Dorpsplein Sint-Martens-Bodegem

De bestaande bewegwijzerde wandelingen werden onder de loep genomen en verbeterd. Alles werd verzameld in een handige brochure die op heel wat plaatsen gratis ter beschikking wordt gesteld. Je kan hem via deze link ook digitaal doorbladeren. Met de Wivinawandeling en de Archicultuurwandeling werden er zelfs twee nieuwe pareltjes gecreëerd.