Veelgestelde vragen over het vaccinatiecentrum (FAQ)

Algemeen

Neen. De vaccins zullen aangeboden worden in functie van de kenmerken en beschikbaarheid van de vaccins.  Alle vaccins tegen COVID-19 die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in een breed vaccinatieprogramma gebruikt te worden. 

Het is niet mogelijk om om te boeken naar een ander type vaccin, ook niet met een doktersbriefje. Indien je geen vaccin van een bepaald merk wenst, wordt uw afspraak verwijderd. Alle mensen die op het einde van hun voorrangsgroep nog niet gevaccineerd werden, krijgen opnieuw de kans om zich te laten vaccineren. Ook dan wordt het type vaccin automatisch bepaald en is er geen keuze mogelijk.

 

Bewoners van Dilbeek en Ternat worden gevaccineerd in een leegstaand bedrijfsgebouw in de buurt van treinstation Dilbeek dat werd omgevormd naar een vaccinatiecentrum. 

Het gebouw is centraal gelegen, toegankelijk voor mindermobielen, heeft genoeg parkeermogelijkheden en is bereikbaar met het openbaar vervoer. Er werd bewust gekozen geen gebruik te maken van sportieve of culturele infrastructuur zodat die meteen weer kunnen worden gebruikt als dat mag. 

Dat mag niet.

Er is een vaccinatiecentrum per 70.000 inwoners. Om aan die aantallen te komen werden binnen de eerstelijnszones (in ons geval ELZ Pajottenland) verschillende gemeentes aan een centrum toegewezen. Daarom moet je als inwoner van pakweg Sint-Katherina-Lombeek ook naar Dilbeek, ook al ligt bijvoorbeeld Affligem dichter bij.

Bewoners van Dilbeek en Ternat worden gevaccineerd in een leegstaand bedrijfsgebouw in de buurt van treinstation Dilbeek dat werd omgevormd naar een vaccinatiecentrum. Het gebouw is centraal gelegen, toegankelijk voor mindermobielen, heeft genoeg parkeermogelijkheden en is bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Nee. In het Vaccinatiecentrum Dilbeek-Ternat concentreren we ons op het vaccineren zelf. Het is niet toegankelijk voor bezoekers.

Heb je vragen, dan vind je misschien op deze pagina wel een antwoord. Ook op www.laatjevaccineren.be krijg je heel wat informatie.

Als je er aan twijfelt of je niet al uitgenodigd had moeten worden, kan je contact opnemen via mail op vragen@vaccinatiecentrumdilbeekternat.be. Bellen kan op weekdagen tussen 14 en 17 uur op 02 790 61 01.

Wie zich moeilijk zelfstandig kan verplaatsen, mag een begeleider meebrengen. Opgelet: de begeleider zal later zelf ook nog eens terug moeten komen wanneer hij/zij aan de beurt is voor een vaccin en krijgt dus geen voorrang.

Mensen die mindermobiel zijn en geen van bovenstaande mogelijkheden kunnen aanspreken, kunnen beroep doen op de minder mobielen centrale. Geef je gegevens door aan het callcenter (het nummer daarvan staat in je uitnodiging) zodat zij je kunnen doorverwijzen. Voor een heen- en terugrit naar het vaccinatie betaal je 10 euro via een factuur die vanuit DAV naar hen verstuurd zal worden. Deze prijs wordt ook gehanteerd voor alle personen die tot nu met DAV hebben gereden naar het Vaccinatiecentrum.

ukt het helemaal niet om het vaccinatiecentrum te bereiken, dan zullen mobiele ploegen het vaccin aan huis toedienen of je huisarts kan worden ingeschakeld. De regels om daarvoor in aanmerking te komen zijn vrij streng, enkel als het echt niet lukt om je te verplaatsen (bv bedlegerig), kan het overwogen worden. Raadpleeg je huisarts voor meer informatie. Hier lees je alles over de voorwaarden voor thuisvaccinatie.

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur.

1. Je komt binnen bij het onthaal.                        

 

2. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie.

 

3. Een verpleegkundige geeft je info over het vaccin en overloopt jouw medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt ook een afspraak voor de tweede inenting.

 

4. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert.

 

5. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts. 

Faciliteiten

Neen, het is niet toegelaten in het vaccinatiecentrum te eten of te drinken.

Neen, als je echt niet anders kan dan je kinderen mee te brengen, dan kan dat. Zij mogen niet vrij rondlopen in het vaccinatiecentrum en voor kinderen vanaf 12 jaar is het dragen van een mondmasker verplicht.

Huisdieren zijn niet toegelaten.

Er zijn geen lockers voorzien.

Dat is niet voorzien. Een bezoek aan het vaccinatiecentrum zal ongeveer een half uur duren. Probeer daar rekening mee te houden bij de voeding van je kleintje.

Er is geen wifi. Het netwerk in het vaccinatiecentrum is beveiligd omdat er met heel wat persoonlijke gegevens wordt gewerkt.

Er zijn toegankelijke toiletten beschikbaar

In het vaccinatiecentrum zijn alle veiligheidsmaatregelen genomen om het voor iedereen (medewerkers en bezoekers) veilig te houden. Er wordt toezicht gehouden op het maximaal toegelaten personen, er zijn duidelijke looplijnen zodat bezoekers elkaar niet hoeven te kruisen, er is veel aandacht voor handhygiëne en er wordt dagelijks grondig gepoetst en ontsmet. Het is ook verplicht om in het vaccinatiecentrum een mondmasker te dragen voor de volledige duur van het bezoek.

Respecteer ook zo stipt mogelijk het uur van de afspraak. Als te veel mensen te vroeg of te laat komen, zorgt dat mogelijk wel voor wachtrijen en dat willen we vermijden.

In het vaccinatiecentrum mag er niets worden geconsumeerd en is roken verboden.

Ja, de doorgangen zijn breed genoeg en er zijn geen trappen of drempels. 

Mobiliteit

Er zijn drie ruime parkings in de omgeving rond het vaccinatiecentrum. Van daaruit is het even wandelen tot het centrum zelf. De parking aan het gebouw is voorbehouden voor hulpdiensten en mensen die minder mobiel zijn (zoals rolstoelgebruikers). Alles is duidelijk aangegeven met borden en een parkeersteward zorgt voor een vlot verloop.

Mensen met een beperking kunnen parkeren op de parking van het centrum zelf. Spreek daarvoor de parkeersteward aan.

Het centrum is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit heel wat locaties. 

Aan de voorkant van het gebouw is er voldoende plaats om fietsen te stallen, vlakbij de ingang. Deze is niet bewaakt en niet overdekt, maar wel goed zichtbaar en er staat een onthaalsteward in de buurt. Er is dus genoeg sociale controle.

Maak gebruik van het openbaar vervoer of spreek iemand aan uit je omgeving. Hou dan wel rekening met de geldende maatregelen.

Mensen die mindermobiel zijn en geen van bovenstaande mogelijkheden kunnen aanspreken, kunnen beroep doen op de minder mobielen centrale. Geef je gegevens door aan het callcenter (het nummer daarvan staat in je uitnodiging) zodat zij je kunnen doorverwijzen. Voor een heen- en terugrit naar het vaccinatie betaal je 10 euro via een factuur die vanuit DAV naar hen verstuurd zal worden. Deze prijs wordt ook gehanteerd voor alle personen die tot nu met DAV hebben gereden naar het Vaccinatiecentrum.

Lukt het helemaal niet om het vaccinatiecentrum te bereiken, dan zullen mobiele ploegen het vaccin aan huis toedienen of je huisarts kan worden ingeschakeld. De regels om daarvoor in aanmerking te komen zijn vrij streng, enkel als het echt niet kan om je te verplaatsen (bv bedlegerig), kan het overwogen worden. Raadpleeg je huisarts voor meer informatie. Hier lees je alles over de voorwaarden voor thuisvaccinatie.

Anderstalig?

Geen probleem, pictogrammen zijn duidelijk en medewerkers doen hun best je te helpen. Je mag een tolk meebrengen.

Download de app 'Crisis Information Translated'

  • Blijf in realtime op de hoogte van de coronamaatregelen en de vaccinatiecampagne. Download nu de app voor Android of Apple!
  • Restez informé en temps réel des mesures COVID-19 et de la campagne de vaccination. Téléchargez maintenant l'application pour Android ou Apple!
  • Stay informed in real time about the corona measures and the vaccination campaign. Download the app for Android or Apple now!
  • Bleiben Sie in realtime über die Coronamaßnahmen und die Impfkampagne informiert. Laden Sie die App für Android oder Apple jetzt herunter!