Veelgestelde vragen over de vaccinatie

Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Over de prioritering binnen die laatste groep neemt de taskforce vaccinatie binnenkort een beslissing. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. Gemeentes hebben geen inspraak in de volgorde.

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Die wordt verstuurd door Vlaanderen, ook hierin komen de gemeentes niet tussen.

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren.

De uitnodiging wordt verstuurd door Vlaanderen, hierin komen de gemeentes niet tussen.

Bewoners van Dilbeek en Ternat worden gevaccineerd in een leegstaand bedrijfsgebouw in de buurt van treinstation Dilbeek dat werd omgevormd naar een vaccinatiecentrum. 

Het gebouw is centraal gelegen, toegankelijk voor mindermobielen, heeft genoeg parkeermogelijkheden en is bereikbaar met het openbaar vervoer. Er werd bewust gekozen geen gebruik te maken van sportieve of culturele infrastructuur zodat die meteen weer kunnen worden gebruikt als dat mag. 

Dat mag niet.

Er is een vaccinatiecentrum per 70.000 inwoners. Om aan die aantallen te komen werden binnen de eerstelijnszones (in ons geval ELZ Pajottenland) verschillende gemeentes aan een centrum toegewezen. Daarom moet je als inwoner van pakweg Sint-Katherina-Lombeek ook naar Dilbeek, ook al ligt bijvoorbeeld Affligem dichter bij.

Bewoners van Dilbeek en Ternat worden gevaccineerd in een leegstaand bedrijfsgebouw in de buurt van treinstation Dilbeek dat werd omgevormd naar een vaccinatiecentrum. Het gebouw is centraal gelegen, toegankelijk voor mindermobielen, heeft genoeg parkeermogelijkheden en is bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Wie zich moeilijk zelfstandig kan verplaatsen, mag een begeleider meebrengen. Opgelet: de begeleider zal later zelf ook nog eens terug moeten komen wanneer hij/zij aan de beurt is voor een vaccin en krijgt dus geen voorrang.

Lukt het helemaal niet om het vaccinatiecentrum te bereiken, dan zullen mobiele ploegen het vaccin aan huis toedienen. Wie daarvoor in aanmerking komt of hoe dat zal verlopen, is nog niet bekend. We wachten daarvoor op instructies van medische experten. 

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur.

Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.  

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo'n vaccinatiecentrum eruit kan zien. Uiteraard kan dit verschillen met hoe het er in ons centrum zal uitzien.