Reservelijst wordt goed benut

Nog meer dan 4.000 mensen zijn ingeschreven op de reservelijst die op 18 maart werd gelanceerd. Door het grote succes is de lijst voorlopig afgesloten en worden deze mensen als eerste uitgenodigd. 

Hoe werken we met de lijst?

Elke dag zijn er vaccins die dreigen verloren te gaan door mensen die niet komen opdagen zonder vooraf hun afspraak te verzetten of te annuleren. Aan het einde van de dag wordt een aantal namen uit de reservelijst gehaald, te beginnen met de oudste kandidaten. Zij worden van oud naar jong opgebeld om zich aan te bieden aan het vaccinatiecentrum. 

Of er voor al die mensen ook echt een vaccin zal zijn op dat moment, is niet 100 % zeker. De aantallen worden geschat op basis van het verloop van de dag. Er zal je dus gevraagd worden of je bereid bent om toch langs te komen en stand-by te zijn. Blijkt er geen vaccin voor jou beschikbaar die dag, dan wordt je later uiteraard opnieuw gecontacteerd.

Wordt er niet opgenomen, dan bellen de medewerkers van het vaccinatiecentrum de volgende in rij. Er is geen mogelijkheid om terug te bellen en er wordt geen voicemailbericht nagelaten. Het opvullen van de plaatsen moet erg snel gaan, het is een race tegen de klok. Werd jij gebeld en heb je niet opgenomen, dan blijft je naam op de lijst staan en word je op een later moment opnieuw opgebeld. Die dag is je kans dan voorbij, maar je krijgt bij de volgende gelegendheid een nieuwe oproep.

Wie is er aan de beurt?

Momenteel worden mensen uit geboortejaren 1951-1953 (dus rond de 69 jaar) uitgenodigd voor hun eerste prik. Daarnaast zijn er ook al mensen die een tweede dosis komen halen, sluiten de oudere risicopatiënten (45-65 jaar) aan en komen ook stagiaires uit de eerstelijnszorg aan de beurt. 

De kandidaten van op de reservelijst zijn iets jonger: er worden nu mensen van rond de 63 jaar (geboortejaar 1958) opgebeld. Het verschil is grotendeels te verklaren door de beslommeringen met het Astra Zeneca vaccin. Toen beslist werd dat wie jonger is dan 55 jaar dat niet mocht krijgen, moest een groter aantal mensen van de reservelijst worden opgeroepen om die vaccins niet verloren te laten gaan. Daardoor is de lijst op korte tijd wat sneller geslonken dan daarvoor.

Tegelijk onderzoeken we ook de mogelijkheid om Qvax te gebruiken. Op dit moment is het efficiënter om met onze bestaande lijst te blijven werken, maar we volgen alles van zeer nabij op en sluiten het centrale systeem voor de toekomst zeker niet uit.