Nieuwe maatregelen voor jeugdaanbod

Op vrijdag 29 januari werden nieuwe maatregelen goedgekeurd door het nationaal Overlegcomité over de vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren. De nieuwe regels gaan in op 1 februari en gelden tot 1 maart 2021.

De voorbije dagen werd er heel wat overleg gepleegd tussen de verschillende ministers van sport, onderwijs en jeugd van ons land, over de verschillende gemeenschappen heen. Het onderwerp: vrije tijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren nu de coronacijfers opnieuw minder goed worden. 

Epidemiologische situatie bij kinderen en jongeren

De epidemiologische situatie in ons land heeft een steeds grotere impact op de werking en de organisatie van het onderwijs. Er zijn reeds verschillende uitbraken van het virus vastgesteld in lagere scholen, waardoor scholen sluiten en kinderen en hun ouders in quarantaine moeten. Het maximaal openhouden van de onderwijsinstellingen blijft één van de belangrijkste prioriteiten tijdens deze sanitaire crisis. Om het aantal contacten van kinderen te beperken, heeft het Overlegcomité daarom beslist om de activiteiten in georganiseerd verband voor kinderen tot en met twaalf jaar in kleinere groepen te laten plaatsvinden.

Ook jongeren van dertien tot en met achttien jaar mogen voortaan, onder bepaalde voorwaarden, aan buitenactiviteiten in georganiseerd verband deelnemen. Na maanden afstandsonderwijs en een gebrek aan groepsactiviteiten vormen deze jongeren vandaag een psychisch kwetsbare groep.

Kleinere bubbels en kiezen voor 1 activiteit per week

Om de huidige coronacijfers niet verder te laten stijgen is het van belang dat kinderen en jongeren hun contactbubbel naast de schoolbubbel zo minimaal mogelijk houden. Daarom zullen onderstaande maatregelen gelden vanaf 1 februari tot 1 maart 2021.

Ieder kind kiest voor 1 hobby of activiteit gedurende 1 week. Bijvoorbeeld; wanneer uw kind zowel naar de jeugdbeweging gaat als danst, zal er een keuze gemaakt moeten worden voor 1 activiteit.

Periode Kinderen tot 13 jaar
(geboren in 2008 of later)
Kinderen vanaf 13 jaar (geboren in 2007 of vroeger)
Van 1 februari tot 1 maart
  • 10 kinderen/bubbel
  • Zoveel mogelijk activiteiten buiten laten doorgaan
  • 10 kinderen/bubbel
  • ENKEL activiteiten buiten mogelijk
Krokusvakantie (uitzondering voor -13)
  • 25 kinderen/bubbel
  • Zoveel mogelijk activiteiten buiten laten doorgaan
  • 10 kinderen/bubbel
  • ENKEL activiteiten buiten mogelijk

Zowel voor als tijdens de krokusvakantie gaan er heel wat activiteiten voor kinderen en jongeren door in Dilbeek. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hobby-reeksen voor de krokusvakantie, wanneer de scholen open zijn, en kampen en hobby’s tijdens de krokusvakantie. Het beperken van de aantallen per bubbel heeft een invloed op de organisatie van deze activiteiten. Hieronder geven we de nieuwe maatregelen en de belangrijkste wijzigingen weer die geleden voor alle vrije tijdsactiviteiten in Dilbeek voor kinderen en jongeren.

Lees hieronder welke impact deze nieuwe maatregelen hebben voor het jeugdaanbod in Dilbeek.

Impact op jeugdaanbod in Dilbeek

We vragen ouders om hun kind enkel aan 1 activiteit te laten deelnemen gedurende de week. Om de organisatie volgens de nieuwe richtlijnen te kunnen organiseren, vragen we jullie om, indien jullie voor een andere weekhobby of -activiteit kiezen, dit zeker door te geven via mail voor maandag 1/02. Gezinnen die annuleren zullen een volledige terugbetaling krijgen van het inschrijvingsgeld. Voor vormingen wordt het aantal geannuleerde lessen terugbetaald.

Laat voor 1/02 weten of jouw kind nog zal deelnemen via;

De komende week zullen de werkingen aangepast worden volgens de nieuwe capaciteiten. Hierover wordt later gecommuniceerd.

De groepslessen worden digitaal georganiseerd vanaf maandag 1 februari. De 1-op-1 lessen zullen afwisselend fysiek en digitaal doorgaan. De leerkracht zal hier de komende dagen meer info over geven.

Houd de website van de academie in de gaten voor specifieke info per vak: www.kunstacademiedilarte.be

Ook al gaan de nieuwe maatregelen pas in op 1/02 raden we toch al aan om dit weekend te werken in bubbels van 10. Aanbod voor +12 kan pas vanaf maandag 1/02 en enkel buiten.

Houd zeker de website van jullie koepelorganisatie in de gaten om de maatregelen te vertalen naar jullie eigen werking.

Buiten afspreken, wandelen of skaten met vrienden mag nog steeds met maximum 4 personen (jij + 3 anderen). Houd steeds 1,5 meter afstand van elkaar en spreek enkel buiten af.

Alle andere maatregelen en hygiënevoorwaarden blijven ook gelden. Alle info over het coronavirus vind je hier.