Afspraken voor bezoek aan WZC Breugheldal

Print

De tijd is gekomen om een stap te zetten in de bezoekersregeling. Het gaat om een eerste en voorzichtige stap. Je zal verder lezen dat deze nog erg strikt is, zowel in tijd als in aantal bezoekers. Deze zal na 2 weken geëvalueerd worden en eventueel vanaf 22 juni verruimd worden. Deze strikte eerste stap is nodig om ervoor te zorgen dat we de goede richting kunnen blijven uitgaan. 

Op dinsdag 2 juni starten we met bezoek. Elke bewoner mag 1 vaste bezoeker aanduiden. U kan begrijpen dat dit voor sommige ouderen een erg moeilijke beslissing is, bvb wanneer er meerdere kinderen zijn. Guy, Greet en Helen gaan het gesprek met elke bewoner aan. Wij vragen deze beslissing te respecteren en te steunen door onder families tot een overeenkomst te komen. Bij families met personen met dementie nemen Guy, Greet en Helen contact op met de eerste contactpersoon. De lijst met de vaste bezoekers is bindend. Er worden geen andere bezoekers toegelaten. Deze vaste bezoeker kan 1x per week een half uurtje langskomen voor een bezoek in de cafetaria.

U draagt als bezoeker een verantwoordelijkheid om het woonzorgcentrum gezond te betreden. Dat betekent dat je 2 weken symptoomvrij moet zijn of negatief getest bent en na deze test geen mogelijke besmetting hebt gekregen. Het onthaal zal bij de start van het bezoek uw temperatuur controleren met een hoofdthermometer. U wordt enkel toegelaten onder 37.5°C.

Er zijn strikte veiligheidsvoorschriften waar elke bewoner en bezoeker zich moet aan houden.

 • Een bezoeker meldt zich aan via de hoofdingang van het WZC.
 • Bezoekers dragen verplicht een mondmasker alvorens het WZC te betreden. Dit kan een chirurgisch of stoffen mondmasker zijn. De bewoner zal een chirurgisch mondmasker dragen, ter beschikking gesteld door het woonzorgcentrum.
 • De onthaalmedewerker vraagt de bezoeker handen te ontsmetten en neemt de temperatuur van de bezoeker met een hoofdthermometer. Indien de temperatuur gelijk of hoger is dan 37,5° kan het bezoek niet door gaan.
 • Het is niet toegestaan om handschoenen aan te doen tijdens het bezoek. Enkel blote handen kan je goed ontsmetten, handschoenen niet.
 • De bezoeker noteert volgende zaken in het register:
  • Naam, adres, telefoonnummer
  • Naam van bewoner die bezocht wordt
  • Temperatuur
  • Verklaring op eer dat hij/zij gezond is.
 • Indien de bezoeker geschenken of andere materialen meebrengt, worden deze aan de onthaalmedewerker overhandigt, niet aan de bewoner. Deze worden 24u in bewaring gehouden.
 • De onthaalmedewerker brengt de bezoeker naar de cafetaria. Een zorgkundige brengt de bewoner naar de cafetaria. 
 • Er mag geen fysiek contact zijn tussen bezoeker en bewoner (niet kussen, knuffelen, hand geven…).
 • Gedurende het volledige bezoek moet het mondmasker aangehouden worden (mond en neus bedekken) en minstens 1.5 meter afstand gehouden worden tot andere bewoners en bezoekers. Wij voorzien een plexischerm of gezichtscherm voor de bezoeker zodanig dat het mondmasker kan uitgedaan worden bij hardhorige bewoners.  
 • Het is mogelijk (niet-verplicht uiteraard) om iets te drinken. Gelieve te betalen via bankcontact of factuur.
 • U moet tijdens het bezoek blijven zitten aan de tafel die toegewezen is.
 • Bij het verlaten van het gebouw via de hoofdingang verwijdert de bezoeker het mondmasker, werpt dit in de voorziene vuilbak en ontsmet de handen. 

Een cafetariamedewerker zal steeds ter plaatse zijn en heeft de mogelijkheid om het bezoek vroegtijdig te beëindigen indien de voorschriften niet gevolgd worden. Tussen de bezoekmomenten zal de cafetariamedewerker de tafels en stoelen ontsmetten. Om hiervoor voldoende tijd te hebben, zal hij/zij u vriendelijk vragen om na 30 minuten door te gaan.

Voor sommige bewoners is er nog geen bezoek toegestaan.

 • Sommige bewoners met dementie zullen bovenstaande afstandsregels niet begrijpen en willen rechtstaan of knuffelen. Wanneer dit risico bestaat, kunnen we het bezoek nog niet opstarten. Helen zal enkele families van bewoners contacteren waarvan we inschatten dat het niet mogelijk is voor de bewoner om de voorschriften te begrijpen. Wij raden aan om bij hen te blijven contact te houden via de tuin of videotelefonie.
 • Bewoners die geïsoleerd zijn op de eigen kamer of op de COVID afdeling verblijven kunnen geen bezoek krijgen.  Enkel in palliatieve situaties worden uitzonderingen gemaakt door CRA en directie. 
 • Bewoners die recent op de COVID afdeling verbleven, kunnen pas bezoek ontvangen vanaf de 12e dag na ontslag van de COVID afdeling.

Bezoek kan enkel doorgaan op afspraak, minimaal 24u op voorhand geboekt via de website. Je kan dus niet zomaar even binnenspringen. Bezoekmomenten zijn vastgelegd:

 • Op weekdagen : 10u, 10u45, 13u30, 14u15, 15u en 15u45
 • Op weekend- en feestdagen : 13u30, 14u15, 15u en 15u45
 • Per bezoekmoment kunnen maximaal 3 bezoeken doorgaan.

Er is een website opgericht waar de vaste bezoekers hun bezoek kunnen reserveren. Heeft de bewoner jou aangeduid, dan surf je naar //outlook.office365.com/owa/calendar/BezoekBreugheldal@dilbeek.be/bookings/">https://www.dilbeek.be/nl/afspraak-bezoek-breugheldal voor het maken van de afspraak. Wij controleren telkens opnieuw of het wel de aangeduide vaste bezoeker is. Reservaties door andere personen worden onmiddellijk verwijderd.

Hierbij nog enkele antwoorden op mogelijke vragen:

 • Ik ben niet aangeduid, maar wil wel op bezoek komen ?
  Dat kan nog steeds, via het raamcontact. Niet via het bezoek in de cafetaria. Voor raamcontactafspraken kan je bellen/mailen naar Guy, Greet en Helen. Voor het raamcontact hoef je geen reservatie via de website te maken.
   
 • Mijn ouders zijn een koppel, mag ik ze samen zien?
  Bewoners mogen enkel samen één bezoeker ontvangen, wanneer ze samen op de kamer verblijven. Dit ook enkel door 1 bezoeker.
   
 • Ik ben aangeduid als vaste bezoeker, maar ik ben ziek. Kan ik tijdelijk iemand anders aanduiden?
  Dat kan, gelieve Guy/Helen/Greet te verwittigen. Het is aan de bewoner om een nieuwe persoon aan te duiden, voor minstens 2 weken. Het bezoek van een zieke bezoekers kan slechts doorgaan als de bezoeker opnieuw 2 weken symptoomvrij is of via een verklaring van de huisarts kan aantonen dat hij/zij niet ziek is.
   
 • Mag ik de bewoner naar de kamer terugbrengen?
  Neen. Er is enkel bezoek mogelijk in de cafetaria. Er mogen geen bezoekers de gang of kamers betreden.
   
 • Het is mooi weer. Kan ik het bezoek buiten brengen op een bankje of een wandeling maken?
  Neen, er is enkel bezoek mogelijk in de cafetaria om toezicht te kunnen houden op het naleven van de veiligheidsvoorschriften.

 

Wij danken jullie, voor jullie geduld, steun, medewerking en vertrouwen de afgelopen weken en zijn heel blij jullie binnenkort terug te mogen zien.