De Blik van Bruegel

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude stierf. De wereldberoemde schilder woonde in Brussel en kwam naar het Pajottenland om te schilderen en inspiratie op te doen. Dat viert Dilbeek met een openluchttentoonstelling met interventies van internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers.

Een kunstenproject over en door het landschap

De openluchttentoonstelling katapulteert Bruegel naar de 21ste eeuw. Je volgt de blik van de schilder toen hij zijn imposante landschapsschilderijen maakte. De kapel van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, twee monumenten die door Bruegel zijn geschilderd, vormen het vertrek- en rustpunt voor een wandeling van ongeveer 7 km langs 15 installaties.

© Filip Dujardin   © Filip Dujardin

Foto's: Filip Dujardin

Over Bruegel en het Pajottenland

Over Bruegel zelf weten we eigenlijk niet zo heel veel, behalve dat hij in 1569 in Brussel overleed. Het jaar daarvoor schilderde hij de twee schilderijen waarop gebouwen te zien zijn die zich in Dilbeek bevinden. De kapel van Sint-Anna-Pede is goed herkenbaar op De parabel van de blinden. Op wandelafstand van de Sint-Annakapel ligt de gerestaureerde watermolen van Sint-Gertrudis-Pede. De 16de-eeuwse versie van deze molen komt volgens bronnen voor op De ekster op de galg.

Het perspectief dat Bruegel hanteerde in zijn schilderijen is bijzonder, uit de hoogte uitkijkend op een artificieel samengesteld landschap met een dramatisch scenografisch effect. Bruegel introduceerde een unieke manier van kijken op het Brabantse landschap. Hij schilderde bovendien niet ‘naar het leven’, maar componeerde en vervormde zijn landschappen als een photoshopper avant la lettre.

We gaan ervan uit dat hij tijdens zijn reizen naar Italië schetsen maakte van de Alpen en deze verwerkte in zijn schilderijen, net zoals we veronderstellen dat hij al wandelend vanuit Brussel naar het Pajottenland kwam om er de ontbrekende puzzelstukjes van zijn beroemde landschapsschilderijen op te tekenen.

© Napels, Museo Nazionale di CapodimonteDe parabel van de blinden_ © Napels, Museo Nazionale di Capodimonte  De ekster op de galg © Darmstadt, Hessisches Landesmuseum

1. De parabel van de blinden © Napels, Museo Nazionale di Capodimonte
2. De ekster op de galg © Darmstadt, Hessisches Landesmuseum

Vlaamse Meesters

De Blik van Bruegel - reconstructie van het landschap kadert binnen het project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen.