De Blik van Bruegel

Print

Reconstructie van het landschap

Een project over en door het landschap.

In de zomer van 2019 viert Dilbeek het Bruegeljaar met een openluchttentoonstelling in het Brabantse landschap. Een wandelparcours met ruimtelijke en artistieke ingrepen nodigt je uit om de omgeving te ervaren zoals Bruegel die heeft ervaren in de 16e eeuw.

Bruegel introduceerde een unieke manier van kijken op het Brabantse landschap. Als een photoshopper avant la lettre componeerde en vervormde hij zijn landschappen met een dramatisch scenografisch effect. Verondersteld wordt dat hij tijdens wandelingen vanuit Brussel naar het platteland de omgeving schetste, om die puzzelstukjes later samen te brengen in zijn beroemde landschapsschilderijen.

Twee herkenbare puzzelstukjes vind je terug in Dilbeek: de kapel van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis- Pede. De Sint-Annakapel is goed herkenbaar op De parabel van de blinden en daarmee het enige nog bestaande gebouw dat door Bruegel werd geschilderd. Op wandelafstand ligt de intussengerestaureerde watermolen van Pede, waarvan de 16e-eeuwse versie volgens bronnen voorkomt op De ekster op de galg.

 
Wandelparcours

Kapel en molen vormen het vertrekpunt voor een wandelparcours van ongeveer 7 km dat je naar uitzichten leidt die de schilder inspireerden. Een select groepje internationaal gerenommeerde fotografen, kunstenaars, ontwerpers en auteurs intervenieert op het parcours. Ze doen iets met de plek, werken desoriënterend of zijn net zeer gefocust. Ze spelen met de perceptie van de ruimte of creëren onverwachte omgevingen. Hun ingrepen kunnen bouwsels zijn, paviljoenen, aanplantingen, landschappelijke figuren, verhalen of installaties.

De wandeling wordt uitgebreid tot een groter fietstraject dat in oostelijke en westelijke richting aansluiting maakt met het Kasteel van Gaasbeek, Cultuurcentrum Westrand, het Erasmushuis in Anderlecht, het Groen en blauw huis in Neerpede, lokale brouwerijen Lindemans en Timmermans en jeugd- en gezinsboerderij Het Neerhof.

Zoals Bruegel meer schilderde dan enkel landschappen, wil De Blik van Bruegel meer zijn dan enkel een landschappelijke beleving. De schilderijen van Bruegel bevatten doorgaans een sterk verhalend element, dat niet noodzakelijk centraal staat in het schilderij, maar er wel een inhoudelijke diepte aan geeft. Net zo wordt het kunstenparcours aangevuld en onderbouwd met verschillende thema’s die de rol van het landschap verduidelijken in de geschiedenis van de plek, in de groeiende verstedelijking, in de lokale voedselproductie, in de vroegere en huidige maatschappij.

In de zomer van 2019 levert een (fiets)wandeling door het Pajottenland meer vreugde dan voorheen. Met de hulp van 14 hedendaagse kunstenaars beleef je het landschap zoals je het nooit eerder zag.

Credits

KUNSTENAARS EN ONTWERPERS: 
Guillaume Bijl, Josse De Pauw, Erik Dhont, Filip Dujardin, Futurefarmers (VS), Gijs Van Vaerenbergh, Landinzicht, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Bas Princen (NL), Rotor, Georges Rousse (FR), Bas Smets, Koen van den Broek en Lois Weinberger (AU)

CURATOR: 
Stefan Devoldere