Maak van minder zwerfvuil jouw sport

Print

Grote zwerfvuilwedstrijd van 18 maart tot 17 april

Afgelopen zondag werden de resultaten bekendgemaakt van de intergemeentelijke zwerfvuilactie “Maak van minder zwerfvuil jouw sport !”. Halle is dit jaar winnaar met 71 % opgeruimde wegen, gevolgd door onze eigen gemeente.

Tussen 18 maart en 17 april werden er in Dilbeek 165 km gewone wegen en 65 km trage wegen opgeruimd, in totaal dus 230 km.

Dit komt neer op een percentage van 68,4 %.  Vorig jaar kwam Dilbeek uit aan 46 % maar dan werden enkel gewone wegen meegerekend. Als we dit jaar enkel de gewone wegen meerekenen dan komt het Dilbeeks percentage op 60,9 %, toch een gevoelige vooruitgang t.o.v. vorig jaar.

De vooruitgang heeft dus te maken met:

 • De aandacht voor de trage wegen, waarin Trage Wegen Dilbeek een actieve rol heeft gespeeld
 • Een ruimere aandacht van het gewone publiek. Naast de vaste klanten (bbb-ers, scholen, buurt- en dorpscomités) waren er vooral veel nieuwe individuele initiatieven (jongeren, gezinnen, vriendengroepen).
 • De goede promotie met – voor het eerst – een wedstrijdje 100 m zwerfvuilrapen op het Roelandsveld en een PMD-monument aan het gemeentehuis (opgericht door de scouts van Paloke) met aandacht voor statiegeld (30 % van het opgehaalde afval – in totaal ca. 2,5 ton - bestond uit PMD)
 • De volgehouden inzet gedurende een volle maand; zelfs het laatste weekend werd er nog volop opgeruimd

Enkele gegevens over de Dilbeekse deelnemers:

 • Volgende scholen ruimden de omgeving van hun school op: ’t Keperke Itterbeek, De Klimop Schepdaal, De Kriebel Sint-Ulriks-Kapelle, Broederschool Groot-Bijgaarden, Klavertje Vier Sint-Martens-Bodegem. Vier scholen maakten ook prachtige afvalmonsters, die tijdens het startmoment tentoongesteld werden en nu verhuisd zijn naar het recyclagepark. Aantal deelnemende leerlingen: ca. 200
 • Buurt- en dorpscomités: Bovenopthol (Goudveerdegem), Ter Planken (omgeving J. De Trochstraat), Gemeenschapsraad Bodegem, ism de straatcomités van de Poverstraat, Molenstraat en Sint-Martinusstraat, de Raad van Strate  ism chiro Iris (Kaudenaardewijk): een 100-tal deelnemers
 • Individuen, gezinnen, vriendengroepen: ca. 80 deelnemers

Dank aan alle deelnemers.

Tussenstand 2017

 

geruimd (km)

percentage

Halle

189

71%

Dilbeek

230

68%

Beersel

158

66%

Sint-Pieters-Leeuw

95

44%

Eindstand 2016

 1. Dilbeek :      46,1%
 2. Halle :          42,9%
 3. Beersel :      40,1%
 4. S-P-Leeuw : 35,3%

(% van het wegennet) 

Deze straten en trage wegen werden geruimd.